Učenici prvog i petog razreda od septembra će, osim iz klasičnih, papirnih udžbenika, učiti i iz digitalnih, koji se u škole uvode kroz pilot projekat “Digitalna učionica”.

Nastava u digitalnom obliku biće organizovana u 2.000 učionica, a učitelji i nastavnici koji su prijavili na javni poziv Ministarstva prosvete već su prošli obuku.

foto: Logos/Promo

Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković kaže da su učitelji i nastavnici dobili računare, projektore, da imaju internet, a otkupljeni su i elektronski sadržaji koji će se koristiti u nastavi.

– Pozvali smo najmotivisanije učitelje i nastavnike da se prijave na konkurs i prošli obuku, jer su nam oni ciljna grupa. Sigurni smo da će primenjivati digitalne udžbenike u nastavi jer žele da rade na najbolji mogući način – rekla je Nedeljković.

Iz nekih škola prijavilo se više nastavnika koji su zainteresovani da nastava bude digitalizovana, iz nekih samo jedan, a bilo je i škola gde se nije prijavio ni jedan učitelj i nastavnik.

Elektronski udžbenici koristiće se u nastavi uporedo sa štampanim, klasičnim udžbenicima. Roditelji kupuju samo klasične udžbenike, dok će digitalni za decu biti besplatni.

Direktor Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Zlatko Glušanović kaže da se digitalni udžbenici uvode u nastavu kroz pilot projekat i da su stručnjaci Zavoda pregledali da li digitalni udžbenik odgovara sadržaju već odobrenog štampanog.

Napravljen je, dodaje, Katalog digitalnih udžbenika u kome se nalazi 40 digitalnih udžbenika za prvi razred i 66 za peti razred.

“Digitalna učionica” projekat je Vlade Srbije, a sprovodi ga Ministarstvo prosvete.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here