Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Još 103 slobodna mesta na FTN-u

post-title


U drugom upisnom krugu na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku (FTN) ostala su još 103 mesta i to 51 mesto na budžetu i 52 za samofinansiranje.

Prijavljivanje kandidata je od 04. do 07. septembra, dok je polaganje prijemnog ispita zakazano za 11. septembar u 11:00 sati.

Preliminarna rang lista biće objavljena dan kasnije, a konačna 15. septembra. Upis primljenih kandidata biće od 17. do 19. septembra.

Prodekan za nastavu FTN, vanredni profesor dr Milan Plazinić, izjavio je da od šest studijskih programa, slobodnih mesta ima na svim osima na smeru Informacione tehnologije.

"Na smeru Elektrotehnika i računarsko inženjerstvo ostala su 33 slobodna mesta na budžetu i šest na samofinansiranju, dok na Mehatronici ima 11 mesta na budžetu i dva za samofinansiranje. Kod Inženjerskog menadžmenta ostalo je jedno mesto na budžetu i pet na samofinansiranju, a kod preduzetničkog menadženta ostala su samo slobodna mesta na samofinansiranju, njih 27", istakao je Plazinić.

Dodaje da na Tehnici i informatici - integrisane studije ima šest mesta na budžetu i 12 za samofinansiranje.

Plazinić kaže da na većini fakulteta, ove godine prvi upisni rok nije dao očekivane rezultate.

"U Srbiji postoji oko 110.000 akreditovanih mesta na svim fakultetima i višim školama, a broj svršenih srednjoškolaca je bio nešto manji od 65.000. Postoje oni koji su završili treći stepen, neki što ne žele da studiraju, tako da imamo tri slobodna mesta na jednog kandidata", rekao je Plazinić.

S druge strane, kaže on, možemo biti zadovoljni sa popunjenoštu od oko 70 odsto u prvom upisnom roku.

Dodaje da je školarina posle pet godina povećana sa 75.000 na 81.000 dinara.

"Samofinansirajući student se upisuje ako nema dovoljno bodova za budžet, odnosno ako su budžetska mesta popunjena, međutim, oni koji žele ozbiljno da studiraju, uz malo truda na prvoj godini mogu da ostvare pravo prelaska u drugu godinu na finansiranje iz budžeta. Imamo mogućnost plaćanja školarine sa 10 odsto popusta ako se plati u jednoj rati, omogućavamo i plaćenje školarine na više rata", objasnio je Plazinić.

Plazinić je rekao da je najveće interesovanje, kao i na ostalim fakultetima bilo za studijski program Informacione tehnologije.

"Prijavilo se oko 190 kandidata za 130 mesta. Neki kandidati koji nisu uspeli da upišu Informacione tehnologije, a polagali su odgovarajući predmet za prijemni ispit mogli su da se upišu na neki od drugih smerova", istakao je Plazinić.

Od ponedeljka, 03. septembra na nivou cele republike biće otvoren konkurs za prijem studenata prve godine za upis u studentske domove.

Tako će biti i u Čačku za sve tri obrazovne ustanove. U čačanskom Domu studenata ima 75 mesta, kao i osam mesta za društveno osetljive grupe. Od ukupnog broja mesta najveći broj pripada studentima prve godine FTN.

Na konkurs se mogu javiti studenti koji nemaju prebivalište na teritoriji grada Čačka, odnosno da su na budžetu. Konkurs traje 15 dana.

Media portal



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar