Predsednik Dveri Boško Obradović najavio je Osnivačku skupštinu Saveza za Srbiju u nedelju u Sava centru u Beogradu i ocenio da je to “zemljotres na srpskoj političkoj sceni”.

foto: N1

On je na konferenciji za novinare u Čačku rekao da tako veliko ujedinjavanje i ukrupljavanje opozicije nije bilo 15 godina u Srbiji i izrazio uverenje da će formiranje Saveza promeniti srpsku političku scenu.

“Stvara se alternativa aktuelnoj vlasti i rađa se jedna nova nada da može doći do političkih promena. Očekujem da će svi opoziciono orijentisani birači, koji su pomalo izgubili nadu da u Srbiji bilo šta može da se promeni, od nedelje tu nadu povratiti”, rekao je Obradović.

On je dodao da su svi veliki beogradski mediji ignorisali proteklih mesec dana aktivnosti Saveza za Srbiju koji je u četiri grada održao tribine i da su se ti mediji isključivo bavili klevetama, vređanjima i napadima na lidere Saveza, što prema njegovoj oceni “samo govori da Savez izaziva nervozu u redovima vlasti”.

Obradović je istakao da Savez za Srbiju, koji okuplja deset političkih organizacija, neće imati jednog predsednika, već Predsedništvo u kome će biti predstavnici svih deset osnivača, a predsedavajući će se rotirati na svakih mesec dana po azbučnom redu imena članova Predsedništva.

Prema njegovim rečima, prvi predsedavajući Saveza biće predsednik Uduruženih sinidkata Srbije Sloga Željko Veselinović.

On je dodao da Savezu mogu pristupiti i druga udruženja, a pored Predsedištva funkcionisaće i posebno telo – Konferencija za Srbiju, koja će funkcionisati kao konsultativni organ Saveza i u kome će svi pridruženi članovi moći da pronađu svoje mesto.

Obradović je istakao da su sve organizacije osnivači Saveza stavile sa strane ideološke i političke razlike, ujedinili se oko 30 programskih tačaka, čime su prema njegovoj oceni pokazali zrelost opozicije u Srbiji.

Svaka organizacija zadržaće svoj identitet i program u svom delovanju a zajednički cilj im je smena aktuelne vlasti i formiranje prelazne vlade stručnjaka, oročene na godinu dana koja bi uredila državu, donela ključne sistemske zakone, oslobodila medije i pripremila prve demokratske izbore u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here