Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević je za početak nove školske godine najavio primenu reformisanog nastavnog plana i programa i donošenje novih sistemskih zakona. On je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, rekao da je nadležno ministarstvo trenutno digitalizuje 2.000 učionica, da očekuje da će ih biti i više a najavio je i primenu stotinak digitalnih udžbenika.

Govoreći o najavljenom štrajku prosvetnih radnika, nezadovoljnih novom sistematizacijom platnih grupa i razreda, Šarčević je rekao da pregovori traju i da je zadatak obe strane, i prosvetara i ministarstva, da “argumentovano dokažu ko je u pravu”.

“(Prosvetni radnici) unapred kažu da su potcenjeni, a ja sam ih pitam gde (se to vidi)… Mislim da je po sredi više sindikalna potreba da se prosvetni radnici (međusobno) izjednače, a ne da se nagrade rezultati rada”, rekao je Šarčević.

On je rekao i da u prosvetnom sistemu postoji nasleđeni problem od oko 1.000 nekvalifikovanih prosvetnih radnika i nedostatka adekvatnih kadrova, kao i da ti problemi najviše pogađaju škole u unutrašnjosti Srbije i malim sredinama.

Po njegovim rečima, nedostatak adekvatnih kadrova je i tehnoloških viškova je delom izazvan depopulacijom Srbije.

“U izradi je zakon o studentskom i učeničkom standardu, kojim će biti propisane stipendije”, kazao je Šarčević, navodeći da će se time pokušati i da se zadrže mladi visokoobrazovani ljudi u Srbiji. Dodao je da najavljeno otpuštanje tehnoloških viškova neće uticati na nezaposlenost prosvetnih radnika pošto svake godine određeno broj njih ide u penziju, kao i da će oni biti zbrinuti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here