Novi nacrt Zakona o PIO predviđa izmene obračuna penzija za poslednju godinu radnog staža. – Nema više ni „večitih” privremenih penzijskih rešenja, već sva posle tri godine postaju trajna.

Foto: R.Krstinić

Zakon o privremenom umanjenu penzija, koji je na snazi od oktobra 2014. godine, a kojim su penzije veće od 25.000 dinara smanjene za 22 i 25 odsto biće ukinut zaključno sa isplatom septembarskih penzija (isplaćuju se u oktobru), nakon čega će se isplaćivati zakonske penzije, stoji u novom nacrtu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o PIO, u koji je „Politika” imala uvid.

Novi nacrt predviđa izmene obračuna penzija za poslednju godinu radnog staža. I to tako što oni koji odu u penziju početkom godine neće više morati da čekaju tri meseca da zvanična statistika izađe s podacima o prosečnoj godišnjoj zaradi u Republici, već će im se ona izračunavati tako što će se prosečna mesečna primanja za januar te godine pomnožiti sa 12.

Onom penzioneru kome se ne mogu utvrditi godišnji lični koeficijenti ni za jednu kalendarsku godinu, godišnji lični koeficijent iznosiće jedan. Istovremeno, onom ko nema utvrđen staž osiguranja za celu kalendarsku godinu, godišnji lični koeficijent utvrđivaće se srazmerno stažu osiguranja navršenom u toj kalendarskoj godini.

1 KOMENTAR

  1. HVALA MU, ŠTO MI OTIMA PENZIJE?

    ΛV je do sada povećavao penzije na svakih 15 dana, kako je počeo, povećavaće je svakodnevno. On treba da zna, da je penzija stečena imovina radom i radnim stažom. Svako dok radi odbija mu se od plate za PIO iznad 11% bruto zarade. Uravnilovka u penzijama niti je korektna niti po ustavu, te podela na “siromašne” i “bogate” penzije je izmislila Vlada na čelu sa ΛV – ‘grobar penzionera, kao najveća glupost. Ako mu smetaju penzioneri neka ih uništi, a počeo je uspešno. O ukidanju njegove otimačine penzije, usklađivanje penzije sa troškovima života, ni reči. On izgleda kao da nema dušu? Kako može onako idiotski i cinično da se zahvali penzionerima što im otima penzije bez njihovog odobrenja i samovoljno. Baš me zanima , da li stvarno će ukinuti otimački zakon penzija i kada će biti penzije veće no ikad. Čeka on (ΛV), čekaju penzosi i svesni su da su mnogo puta prevareni.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here