U naredne dve do tri nedelje, a najkasnije do 1. oktobra, biće ukinut Zakon o privremenom umanjenju penzija, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

foto: RAS Srbija

Mali će u utorak na sastanku sa misijom MMF iz Beogradu razgovarati o detaljima vezanim za povećanje penzija.

“Već ove, a najkasnije naredne nedelje izaći ćemo pred vladu sa izmenama Zakona o PIO fondu, koji će de fakto biti osnov za tako nešto”, rekao je Mali.

Očekuje nas šest ili sedam različitih zakona do kraja godine, koji će biti tema u razgovorima sa MMF-om, najavio je ministar finansija.

Zvanična delagacija MMF- na čelu sa Džejmsom Rufom trebalo bi da dođe u 24. septembra i da boravi u Beogradu do 4. oktobra.

Odmah nakon što prođe vladu, zakon će se naći u Skupštini, a rok za njegovo stupanje na snagu je 1. oktobar.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je u utorak da će Vlada Srbije u oktobru usvojiti Predlog zakona o naknadama i dodao da će neke od naknada biti ukinute.

“To će doprineti boljem poslovnom okruženju”, rekao je Mali u razgovoru sa članovima Američke privredne komore.

Ministar je najavio smanjenje poreskih opterećenja na zarade a moguće je da će biti ukinut i doprinos za nezaposlenost od 0,75 odsto.

On je dodao da je u toku i priprema reforme Poreske uprave i carinskog sistema, što traže i privrednici.

Mali je rekao i da će povećanje plata u javnom sektoru i penzija, koje će uslediti uskoro, doprineti rastu potrošnje a time i rastu Bruto društvenog proizvoda jer je cilj Vlade očuvanje pa čak i ubrzanje stope rasta koji je za šest meseci ove godine bio 4,9 odsto.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here