PD “Kablar” će u subotu 15. septembra, organizovati akciju kojom će obeležiti dan kada je, pre dvadeset tri godine, po prvi put organizovana Velika planinska trka, uspon na vrh Kablara. Planirano je učešće planinara iz Čačka i okolnih gradova i sugrađana, istinskih ljubitelja prirode. Istovremeno, ova akcija je deo zajedničke Republičke akcije “Dan pešačenja u Srbiji” koja se tog dana obeležava u celoj zemlji.

PLAN AKCIJE

Skup ispred železničke stanice u Čačku od 06.30 – 06.45 (za goste koji ne dolaze sopstvenim prevozom do Ovčar Banje). U 06.50 polazak vozom i dolazak oko 07.15 na stanicu u Ovčar Banji. Pešačenje do planinarskog doma PD “Kablar” u dužini od oko 2,5 km. Dolazak u dom oko 08.00, okupljanje učesnika, pozdravna reč. Oko 08.30 polazak na pešačenje stazom br. 3 (staza “Kablar”). Staza sve vreme vodi kroz šumu i nakon pređenih 5,5 km i savladanih 600 metara uspona, oko 11.00, izlazi se na vrh Kablara (885m). Zadržavanje i odmor na vrhu i vidikovcu oko 45 minuta. Oko 12.00 povratak stazom br. 4 (staza “Grabova kosa”) kojom se preko Šanika, Mečkovog brda, pored manastira Ilinje i Blagoveštenje oko 14.30 silazi u Ovčar Banju. Ovaj deo staze je dužine oko 6km. Po dolasku na cilj predviđen je ručak za učesnike (kuvani pasulj i salata) po ceni od 200 dinara, u prostorijama izdvojenog odeljenja Osnovne škole “Ratko Mitrović”.

Povratak u Čačak oko 16.00 autobuskim prevozom u organizaciji domaćina po ceni od 100 dinara. Učesnici koji žele, u povratku mogu sačekati voz za Čačak koji kroz Banju prolazi oko 17.25.

Učesnicima se preporučuje raniji dolazak na stanicu kako bi blagovremeno kupili voznu kartu.

U zavisnosti od vremenskih prilika organizator zadržava pravo izmene plana (trase staze i satnice).

Potrebna oprema: odeća prilagođena vremenskim prilikama, obuća pogodna za pešačenje, ranac, zaštita od kiše (sunca), dovoljna količina vode (oko 2 lit.), hrana do ručka (sendvič i sl.).

Na stazi će biti prisutni volonteri Crvenog krsta i članovi PD “Kablar” Čačak.

Prijave obaviti najkasnije do utorka, 11. septembra na redovnom sastanku društva (ulica Braće Glišića 6 u 19.00 časova), putem telefona ili mejlom, koji su navedeni na kraju plana.

VAŽNO

Svi učesnici na akciju polaze dobrovoljno, na sopstvenu odgovornost, kako u pogledu lične bezbednosti tako i u pogledu materijalne i krivične odgovornosti za svoje postupke. Takođe, učešće na akciji mora biti u skladu sa zdravstvenim i fizičkim sposobnostima svakog pojedinca. Organizator ne odgovara za eventualne povrede izazvane samovoljom, zdravstvenim problemima, konzumiranjem alkohola i sl. Vođe organizovanih grupa planinara dužni su da vode računa o ponašanju članova svojih grupa. Akcija je zamišljena kao organizovana šetnja na čelu sa vodičem. Potrebno da učesnici poštuju uputstva organizatora kako ne bi došlo do lutanja na stazi i drugih neželjenih posledica. Svako napuštanje kolone i predviđene staze je na sopstveni rizik i odgovornost.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here