Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Održan okrugli sto na FTN o zapošljavanju diplomaca sa invaliditetom

post-title


Pre tri godine pokrenut je projekat pod nazivom „Tranzicija studenata sa invaliditetom od obrazovanja do tržišta rada u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini – Tans2work“. Cilj projekta je da se u proces aktivno uključe: studenti, univerziteti i poslodavci, radi lakšeg zapošljavanja visokoobrazovanih osoba sa invaliditetom, što je i bila tema okruglog stola održanog na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku. U projektu su učestvovale visokoškolske institucije iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH), a partneri su bile institucije iz Grčke, Poljske, Nemačke i Slovenije.

 

U pozdravnom obraćanju dekan Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Nebojša Mitrović govorio je o učešću i spremnosti fakulteta da se i u buduće radi na stvaranju još boljeg ambijenta za studente iz afirmativnih grupa. Okruglom stolu prisustvovali su diplomci FTN koji su imali motivaciju i cilj - da steknu znanje i diplomu. Uz veliku pomoć članova svojih porodica, profesora, kolega sa fakulteta završili su studije, neki od njih su zaposleni, a susret sa poslodavcima na FTN je bila prilika da razgovaraju i pokušaju da reše svoj radni status.

Projekat je u završnoj fazi, a koordinatorka Lefkothea Kartasidou, sa Univerziteta Makedonija u Solunu, izjavila je da su bila uključena 22 partnera.Prema njenim rečima, 50 studenata iz Srbije, Crne Gore i BiH, obavilo je praksu u trajanju od dva meseca, a neki od njih već su našli posao.

Partneri na projektu su Unija Čačak 2000 i Baden (Balkanska mreža za učenje na daljinu), u ime koga je čačanka Jelena Ivić, i sama osoba sa invaliditetom imala zadatak da napravi veb portal i pomogne svojim iskustvom.

„Radila sam 20 godina u svojoj firmi uz pomoć svojih roditelja. Sada sam na Visokoj školi tehničkih strukovnih studija u Čačku i ljudi su me lepo prihvatili.Radim u garafičkom sam centru gde će biti omogućena praksa studentima.“, rekla je Ivić.

U Srbiju, Crnu Goru i BiH, svoje znanje preneli su stručnjaci iz Grčke, Nemačke i Poljske.

„Radim na Univerzitetu u Varšavi i već 20 godina sam na čelu posebnog sektora koji se bavi osobama sa invaliditetom. Poslednjih godina intenzivirana je saradnja sa zemljama u vašem regionu, posebno sa Srbijom, Crnom Gorom i BiH. Osobe sa invaliditetom su osobe koje imaju ista prava i obaveze kao i drugi i potrebne su im malo adaptirane tehnologije, a ne poseban tretman da bi bili pođednako efikasni“, rekao je Pavel Vdovik sa Univerziteta u Varšavi.

Poslovnom udruženju Unija Čačak 2000, ovo nije prvi put da sarađuju sa Fakultetom tehničkih nauka i da učestvuje u ovakvom i sličnim projektima.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar