Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Ovčarsko-kablarska klisura - najlepši pogled u Srbiji (VIDEO)

post-title


Ovčarsko-kablarska klisura, oblast izuzetne prirodne lepote, nalazi se nedaleko od Čačka. Obiluje prirodnim retkostima, a zbog značajne kulturno-istorijske vrednosti i 11 srednjovekovnih manastira, zovu je i Mala srpska Sveta gora.

http://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2018/09/07/12191099/klisura-070918.mp4

Kažu da se lepote Ovčarsko-kablarske klisure najlepše mogu videti sa vode. Priroda je bila nesebična, pa je nad Zapadnom Moravom uobličila upečatljive planinske masive koji je krase. Dok su na levoj obali strme litice Kablara, na desnoj su blaže, šumovite padine Ovčara.

Klisura je duga 16 kilometara, a reka kroz nju vijuga i stvara nestvarne prizore. Na mestima gde Morava usporava svoj tok formirala je jedinstvene, ukleštene meandre.

"Pogled na te meandre sa vrha Kablara kažu i da je najlepši pogled u Srbiji, pa je to još jedna od atraktivnosti Ovčarsko-kablarske klisure", ističe Goran Nikolić iz Turističke organizacije Čačka. "Tu je takođe bogat, izuzetno raznovrstan biljni i životinjski svet. Raznolika staništa uslovljavaju to da imamo i veliku brojnost vrsta.''

U Ovčarsko-kablarskoj klisuri dosta je atraktivnih lokacija za ljubitelje prirode, sporta i rekreacije. Pohode je planinari, alpinisti, uz reku uživaju pecaroši.

U čudesne lepote Banjskog potoka uverili su se mnogi, obeleženim rutama svojim dvotočkašima biciklisti mogu krstariti planinskim stazama. Iz Turističke organizacije Čačka ističu da je ova godina izuzetna po posećenosti, kao i da se značajna sredstva ulažu za još bogatiju turističku ponudu.

"Vlada Republike Srbije i Grad Čačak su zajedničkim projektom izdvojili 120 miliona dinara za izgradnju pristupne saobraćajnice ka vrhu Kablara, naše najatraktivnije turističke destinacije", rekao je Vojin Jakovljević, direktor TO Čačak. "Takođe, Turistička organizacija Grada Čačka uložila je značajna sredstva za izgradnju Turističkog informativnog centra i Suvenirnice, a u planu je izgradnja Muzeja prirode.''

Prepuna dragulja, Ovčarsko-kablarska klisura pleni lepotom pogleda sa reke i s vrha planina. I ostaje u srcu posetilaca željnih da joj se ponovo vrate.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar