Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Sonjin septembar

post-title


Umetnička galerija “Nadežda Petrović“ već petu godinu zaredom priređuje manifestaciju “Sonjin septembar“, kao baštinik legata glumice Sonje Savić. Ove godine, povodom desete godišnjice Sonjine smrti, manifestacija se održava u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

Manifestacija počinje otvaranjem multimedijalne izložbe „Sonja Savić: devojka iz grada“, u organizaciji Umetničke galerije „Nadežda Petrović“, u utorak, 11. septembra u 19 časova u zgradi Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj 1. Izložbu će otvoriti reditelj Milutin Petrović. Iste večeri, od 20:30  časova, projekcijom filma „Živeti kao sav normalan svet“ Miše Radivojevića, počinje retrospektiva igranih filmova Sonje Savić, koju priređuje Jugoslovenska kinoteka.

Voljom Sonjine majke Mikaine Savić, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ iz Čačka od 2011. godine brine o umetničkoj zaostavštini Sonje Savić. Od 2013. godine, ustanovljena je neformalna manifestacija pod nazivom „Sonjin septembar“. Do sada je u mesecu Sonjinog rođenja i smrti (Čačak, 15. septembar 1961 – Beograd, 23. septembar, 2008), održano nekoliko izložbi, filmskih projekcija, predavanja, radionica, koncerata, otvorena rekonstruisana Spomen soba u Sonjinoj kući u Donjoj Gorevnici kod Čačka i pokrenuta inicijativa za osnivanje Multimedijalnog centra „Sonja Savić“.

Takođe, ustanovljena je i specijalna nagrada na Festivalu novog filma i videa „Alternative“ koja nosi ime Sonje Savić. Multimedijalna izložba „Sonja Savić: devojka iz grada“ je do sada gostovala u desetak gradova u Srbiji i okruženju, a ove godine, dopunjena postavka izložbe biće postavljena u Jugoslovenskoj kinoteci, od 11. do 28. septembra.

U zgradi Jugoslovenske kinoteke, od 11. do 16. septembra, ova renomirana ustanova prirediće retrospektivu igranih filmova u kojima je Sonja ostvarila neke od svojih najboljih uloga i tako podsetiti publiku na veliku zvezdu jugoslovenske i srpske kinematografije i značajnu autorku alternativnog i eksperimentalnog filmskog i video stvaralaštva.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar