Izložba „Koktel od znanja”, u organizaciji Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis”, a povodom završetka manifestacije „Leto u Biblioteci 2018” otvorena je 11. septembra, na platou ispred Pozajmnog odeljenja.

Ideja da se program Biblioteke obogati radioničarskim radom tokom letnjeg raspusta kako bi se najmlađi članovi okupljali, zajedno crtali, pisali, čitali, učili i družili se, imajući uvek pred sobom knjigu kao inspiraciju, stara je već jedanaest godina. Iskustvo je pokazalo da se kroz igru, kreativan rad i odabir zanimljivih tema najbolje uči, pa su i ove godine bibliotekarke Jelena Duković, Marijana Lazić, Nevena Petković, Branisalava Vidojević, Biljana Raičić, Marina Belić, Dušica Brković, Marija Radulović i Tanja Vuković osmislile i uz pomoć voditelja i učesnika realizovale šest tematski različitih radionica napravivši pravi letnji bibliotečki koktel od znanja.

Koncept završne svečanosti je ove godine inoviran, pa je izložba „Koktel od znanja” dobila po prvi put formu štampanih plakata sa pratećim katalogom čiji je dizajn uradio Ljubiša Ćirković. Simboličnim nazivom autori izložbe podsetili su na Biblioteku kao nezatvorljivu kapiju znanja, kao i na ovogodišnju raznovrsnost tema, aktivnosti i uzrasta radioničara koje su okupile „Maštarije od filca”, „Moj zavičaj”, „Kreativno leto”, Psihološka radionica, Novinarska radionica i jezička radionica „Kako je valjano postalo cool”.

Izložbu je zvanično otvorio pesnik za decu i bibliotekar Miloje Radović podsetivši na važne trenutke u istoriji kada je čovek postao čitalačko biće i kada su bibliotekare drevni Sumeri nazivali gospodarima svemira zato što napisano znanje čuvaju i daruju onima koji ga traže. Veoma zanimljiv i inspirativan tekst namenjen i čitaocu i bibliotekaru, Radović je završio pohvalnim rečima upućenim čačanskoj Biblioteci. „Gledajući ovo što ste vi i vaša Biblioteka preko leta radili ja sam potpuno siguran u narečenu neprolaznost knjige i u neprolaznost biblioteke – doma čitajućih bića. Vi ste živa biblioteka, vi ste živa knjiga koja sve oko sebe čini živim.”

Izložba je imala i prodajni deo u kome su se mogli kupiti predmeti nastali na radionicama, a sav prikupljeni novac biće prosleđen za lečenje jednogodišnjeg Marka Obrenića koji boluje od cerebralne paralize. Ovo je prva u nizu akcija prikupljanja sredstava, koje organizuje Gradska biblioteka, namenjenih za terapije ovog hrabrog dečaka.

U pratećem delu programa publika je uživala u muzici mladog talentovanog bubnjara Alekse Milijanovića i voćnim osveženjima Ljubiše Borisavljevića, sertifikovanog koktel-majstora koji je za publiku napravio preko stotinu bezalkoholnih koktela i smutija.

Kolaž program, čiji su moderatori bili Dušica Brković i Marijana Lazić, završen je dodelom diploma i balona najmlađim radioničarima nakon čega se čuo recept za već oprobani bibliotečki koktel od znanja koji, po reakcijama prisutnih, daje odlične rezultate.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here