Unošenje droge ili alkohola u školu, upotreba cigareta, “švercovanje” na čas oružja ili petardi, ugrožavanje sopstvene i bezbednosti đaka i nastavnika – sve su ovo prekršaji zbog kojih će učenici ubuduće, pored opomene ili ukora, dobiti i obavezan društvenokorisni, odnosno humanitarni rad. Ako učenik odbije da u njemu učestvuje, kako su potvrdili za “Novosti” u Ministarstvu prosvete, odgovoran je roditelj.

foto: Shutterstock

– Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisana je odgovornost roditelja za aktivno učestvovanje u svim oblicima vaspitnog rada sa učenikom. Ukoliko to ne učini, škola podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno krivičnu prijavu radi utvrđivanja odgovornosti roditelja – kažu u Ministarstvu.

Za bežanje sa časova, korišćenje mobilnog telefona usred nastave ili radi prepisivanja, prepravljanje ocena, uništenje ili krađu školske imovine – predviđen je ceo spektar mogućih obaveza. Đaci će pomagati u uređivanju i održavanju učionice, biblioteke, produženog boravka, trpezarije, u razmeštanju klupa, čišćenju snega ili lišća, okopavanju cveća ili farbanju ograde, u izradi školskih novina ili prezentacija. Odlaziće u vatrogasnu brigadu i informisati se o prevenciji zaštite od požara ako bacaju petarde. Pomagaće dežurnim nastavnicima, zaposlenima na održavanju sportskih terena ili higijene u školi, ali i timovima za zaštitu od nasilja. Učestvovaće u brizi o bezbednosti mlađih učenika uz prisustvo nastavnika, pomagaće u pripremama radionica i predavanja. Drugarima koje su povredili nosiće torbe.

U slučaju povreda zabrane diskriminacije, nasilja i zanemarivanja, i ponašanja koje vređa ugled, čast i dostojanstvo, predviđeno je i učešće u akcijama Crvenog krsta, svratišta, ustanove zaštite dece bez roditeljskog staranja… Za lakše kršenje obaveza dobijaće produžetak obaveze redara, pisanje i prezentaciju sastava na temu u vezi sa greškom koju su načinili, pomagaće u produženom boravku deci u izradi domaćih zadataka ili učenju.

Za sve teže sankcije obavezan je društvenokorisni ili humanitarni rad, i njega određuju razredni starešina, odeljensko veće, direktor ili nastavničko veće, zavisno od toga ko je detetu dao ukor. Angažovanje deteta u ovom radu uzima se u obzir kod zaključivanja ocene iz vladanja.

– Cilj uvođenja Pravilnika o društvenokorisnom, odnosno humanitarnom radu jeste da se pojača prevencija nepoželjnog i neprihvatljivog ponašanja i da se doprinese konstruktivnom rešavanju sukoba. Važno je da se u tom rešavanju sukoba koriste raznovrsni pristupi: tehnika dijaloga, školske i vršnjačke medijacije, savetodavni rad. Tako se radi na razvijanju društveno odgovornog ponašanja učenika i svesti o posledicama sopstvenog ponašanja i ponašanja drugih – kažu u Ministarstvu.

Direktori škola uglavnom pozdravljaju donošenje pravilnika.

– Siguran sam da će imati pozitivan uticaj – kaže Ilija Mirović, direktor jedne osnovne škole. – Kada deca shvate da i oni mogu biti korisni, kada budu imali više obaveza, a manje vremena da iz dosade čine neprimerene stvari, osetiće se prihvaćenijim i neće morati da se dokazuju na negativan način.

Nada Trifković, direktorka Medicinske škole Beograd, kaže da se njeni đaci već godinama bave humanitarnim i korisnim radom, organizuju aktivnosti za pomoć obolelim vršnjacima i profesorima, volontiraju u Crvenom krstu…

VEĆA KAZNA, VIŠE RADA

Ako dete dobije opomenu, društvenokorisni rad vršiće dva puta nedeljno tokom dve nedelje, ako dobije ukor razrednog, dva puta nedeljno tokom tri nedelje, kod ukora odeljenskog veća radiće devet puta mesečno, kod ukora direktora 12 puta mesečno, i kod ukora nastavničkog veća 16 puta mesečno. Rad može trajati od 15 do 45 minuta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here