U cilju smanjivanja količine komunalnog otpada, u postupku primarne selekcije, a u skladu sa Lokalnim planom upravljanja otpadom na teritoriji grada Čačka, naše preduzeće svake godine podeli oko 1.200.000 PVC vreća za odlaganje čvrstog otpada, po dinamici koja obezbeđuje proces primarne selekcije u kontinuitetu.

Podela PVC vreća je opredeljena za individualna domaćinstva i kolektivno stanovanje u količini od 20 komada za četiri meseca, trgovinske radnje, kojima se vreće dostavljaju sistemom zamene, koje naši radnici (obično jednom sedmično), po prethodno utvrđenom rasporedu odlažu u specijalna komunalna vozila. Korisnici usluga u kolektivnom stanovanju vreće odlažu u prizemlju ulaza u zgradu, a u individualnim domaćinstvima što bliže kapiji, odnosno u neposrednu blizinu ulaza u dvorište. Sugrađani koji u blizini svojih domaćinstava, odnosno stanova imaju postavljene specijalne žičane kontejnere vreće mogu odložiti u njih.

U PVC vreće se odlaže:

– papir-karton
– plastika i plastična ambalaža
– staklena ambalaža
– metalni otpad
– tetrapak
-PVC folija

PRILIKOM ODLAGANjA OTPADA U PVC VREĆE TREBA OBRATITI PAŽNjU NA SLEDEĆE:

• zapreminu plastične ambalaže smanjite sabijanjem
• ispraznite flaše i odložite ih u vreće bez prethodnog pranja
• papir i kartonsku ambalažu smanjitisabijanje
• vreće iznosite u prizemlje (zona ulaza) do 09.00 časova

Apelujemo na sugrađane da u što većoj meri uzmu učešće u odvajanju suvog otpada na mestu nastajanja, svesni značaja primarne selekcije u održavanju grada čistim. Imajući u vidu činjenicu da je broj potrebnih PVC vreća veliki, prinuđeni smo da na lokacijama gde se ne vrši odvajanje suvog otpada u dovoljnoj meri ukinemo podelu vreća.

Napomena: Ubruse, pelene, higijenske Uloške, papirne maramice i toalet papir ne odlažite u kese, već u posudu (kanta-kontejner) za mokar komunalni otpad. Ukoliko iz bilo kojih razloga niste izneli vreću u naznačeno vreme, možete je izneti sledeće sedmice u isto vreme. Sve primedbe i sugestije možete prijaviti svaki radni dan na broj 032/55 – 78 – 202 od 7-15h ili na mejl cistoca@komunalac.co.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here