Pretraga vesti

MALI SMENIO DINKIĆEVOG MILIONERA: Čačanin koji je počeo još kao kadar G17 zarađivao od 500.000 do milion mesečno

post-title


Vlada Srbije razrešila je Nenada Mijailovića, državnog sekretara u Ministarstvu finansija, koji je svoj funkcionerski staž počeo još kao kadar G17, saznaje “Blic”.

[caption id="attachment_80518" align="alignleft" width="328"] foto: Dimitrije Goll/Tanjug[/caption]

Reč je o čoveku koji je bio jedan od najplaćenijih državnih službenika, mesečno je zarađivao oko 500.000 dinara, a iako u odluci zvanično piše da je to urađeno na njegov lični zahtev, nezvanično on ipak nije dobrovoljno otišao sa te pozicije.

Naime, on je na ovaj gest bio primoran od strane vrha SNS, čijoj se kadrovskoj listi priklonio nakon silasaka sa vlasti Mlađana Dinkića, njegovog političkog mentora. Razlog za Mijailovićevo pomeranje čelni ljudi Vučićeve partije našli su u nekim negativnim efektima afera koje se vezuju za njegovo ime, pre svega oko naglog bogaćenja i nerazjašnjenih okolnosti kupovine državne vile za 410.000 evra u Diplomatskoj koloniji, ali i nekih konceptualnih razlika u definisanju ciljeva fiskalne i poreske politike sa novim ministrom finansija Sinišom Malim.

Ipak, silazak sa ove državne funkcije neće se mnogo odraziti na džep ovog čoveka, na njoj je zarađivao „samo“ 90.324 dinara, jer mu je ostala mnogo plaćenija pozicija predsednika Odbora skupštine akcionara NIS, za koju mesečno prima 398.000 dinara. Doduše, i ova primanja su mu znatno smanjena, jer je 2013. godine kao član Odbora direktora NIS-a imao platu od čak 943.989 dinara, tako bar piše u podacima Agencije za borbu protiv korupcije.

Izvor “Blica” iz Nemanjine 11 tvrdi da je još prošle godine, nakon što je u javnosti otkriveno da je Mijailović na ime svoje supruge kupio vilu u Diplomatskom naselju, bilo pokušaja da se on smeni.

- To, međutim, nije dozvolio tadašnji ministar finansija Dušan Vujović, kome je Mijailović bio desna ruka. On nije bio pod partijskom kontrolom SNS, i mogao je da odoli njenim pritiscima i nije se odrekao usluga nekadašnjeg mladog lava Dinkićeve partije, koji ga je 2009. godine postavio na državne funkcije. S druge strane, Mali važi za čoveka koji poštuje mišljenje SNS i zato ga nije bilo teško ubediti da se odrekne usluga Mijailovića, jer ima i drugačiji koncept vođenja državnih finansija. Da se ne bi dizala velika prašina u javnosti, njih dvojica su se dogovorili da ne dođe do klasične smene već da Mijailović sam traži da bude razrešen sa funkcije državnog sekretara - objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da su veliki prihodi Mijailovića, koji su godinama unazad premašivali primanja mnogih državnih funkcionera, bili i predmet ispitivanja Agencija za borbu protiv korupcije.

- On je vlasnik i 10 odsto kompanije „Ekomeks auto“ iz Čačka, a zbog sumnje da je na nezakonit način preneo upravljačka prava u ovoj kompaniji, pokrenut je postupak. Mijailović ipak neće ostati bez funkcije u NIS-u, a šuška se da može da preuzme i neke poslove u arapskoj firmi „Al Dahra“, koja je kupila PKB. On je dosta bio angažovan na dovođenju investitora iz ove zemlje. Nejasno je kako je ovaj mlad čovek stekao bogatstvo koje prosečan čovek ne može za ceo život - kaže naš sagovornik.

Stručnjaci kažu da slučaj mladog državnog sekretara ukazuje da država nema mehanizam da kontroliše način bogaćenja partijskih kadrova i da je zato neophodno da se što pre donese Zakon o poreklu imovine.

Šest funkcija u isto vreme

U Vladi Srbije nam je rečeno da je Mijailović razrešen funkcije državnog sekretara na lični zahtev, dok njegov komentar nismo uspeli da dobijemo, jer se nije javljao na telefon. Inače, Mijailović je svojevremeno bio državni službenik sa čak šest javnih funkcija, koje je obavljao od 2011. do 2013. godine. Reč je o članstvu u NO u preduzećima u restrukturiranju, a na kojima je, po podacima Agencije za borbu protiv korupcije, zaradio 882.277 dinara.

Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar