Pretraga vesti

Šarčević: U toku uvođenje elektronskih dnevnika u sve škole

post-title


Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da je u toku procedura uvođena elektronskih dnevnika u sve škole u Srbiji.

Šarčević je istakao da je uvođenje elektronskog dnevnika u Hrvatskoj, koja ima duplo manje škola i znatna sredstva iz EU na raspolaganju, trajalo pet godina, dok je u Srbiji u prvoj godini to urađeno uz donaciju Samsunga i uvedeno u 600 škola, koje su bile spremnije.

Kako je dodao, pre godinu i po dana, škole su se opirale, jer mnoge kolege još nemaju osnovnu digitalnu pismenost, ali da se to prevazišlo.

"Ove godine uvodimo u ostalih 1.200 škola i u toku je ta procedura", rekao je Šarčević.

Naveo je procedura zahteva do kraja godine obuku svih nastavnika.

"To će se i desiti, za to imamo sredstva", rekao je Šarčević i dodao da Ministarstvo telekomunikacija intenzivno radi na uspostavljanju mreže, kao i da se radi na nabavci opreme.

Dodao je da je mali problem zbog "roditeljskog modula", koji će, kaže, biti dostupan za sedam dana, zbog potrebe da se poverenci za zaštitu podataka da nema problema.

Kada je reč odrugom stranom jeziku, koji se sada ocenjuje opisno, a ne više ocenama, kao ranije, Šarčević je rekao da će biti izmenjen Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kako bi se ponovo uvele ocene.

"To je bio pokušaj u sistemskom zakonu, da se jezik ne uči za ocenu, jer se on i ne uči za ocenu, već za standard jezika, jer u inostranstvu traže određen nivo. Niko nije ukinuo jezik, milisli smo da je ovo pametnije. Shvatili smo da deca i nastavnici više vole ocene. A šta ćemo kad dođemo do eksterne mature, videćemo da li te ocene vrede toliko", rekao je Šarčević.

Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar