Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Šarčević u Čačku: Probleme vršnjačkog nasilja mnogo brže rešavamo nego pre

post-title


Ministar prosvete Mladen Šarčević, izjavio je u Čačku da se problemi vršnjačkog nasilja danas rešavaju mnogo brže, a ne da se kao do pre godinu dana sve gura pod tepih ili se ne prijavi.

"Onda ne znate sa kim se borite, sa čim se borite, šta stoji iza toga. Videli ste da smo ove godine ubacili 155,5 normi psihologa u škole pojačano da bi mogli da budu uključeni u nove procese, jer neko mora da sarađuje sa Centrom za socijalni rad, neko sa porodicom", rekao je Šarčević.

Šarčević kaže da direktori škola koji ne postupe po pravilima, biće u problemu sa ministrom, a čak i smenjeni.

"Poslednji primer je Predškolska ustanova Smederevo gde je čitav Školski odbor smenjen. Morate saznati da od kad mi saznamo do kad rešimo problem ne prođe mnogo vremena. Celu situaciju u Zemunu smo rešili, u Kraljevu. Vrlo često stoji roditelj koji nije za saradnju. Imamo slučaj da su deca koja su dečaka iz zemunske škole ugnjetavali nanela štetu školi pa su bivši đaci došli pa prebili njih. To je lenac nekog ludila koji ne treba da postoji", naveo je on.

On kaže i da se razumišlja o uvođenju obaveznog srednjeg obrazovanja.

"Imamo samo jednu tačku na Ustavu kada dođe do menjanja, a to je da se u odredbi gde piše da je osnovno obrazovanje obavezno i besplatno, a srednje besplatno uvede i kategorija srednje obavezno. Da bi se to desilo moramo da imamo dobru infrastrukturu smeštaja ili prevoza", rekao je Šarčević.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku između 85 i 86 odsto dece pohađa srednje obrazovanje.

"Tu smo kao Švajcarska pre 10, 15 godina, ali imamo dosta toga da uradimo kada su u pitanju određene etničke grupe kao što su Romi. Uvođenjem novih paradigmi u srednje obrazovanje, tipa dualno, bolje se vide i popravljaju. Gradnja učeničkih domova i pomoć porodicama da se deca kvalitetno obrazuju jedna je dobra politika i mislim da ćemo u tom smeru nastaviti", rekao je Šarčević.

Kada je reč o zahtevima sindikata da budu svrstani u devetu platnu grupu, Šarčević je izjavio da je suština da se nikom plata ne smanji.

"Poenta je da se cene otežani uslovi rada i da se vidi kvalitet, jer onda platni razredi nemaju snimao. Ako vi kao sindikalni vođa imate suparnike u drugim sindikatima i borite se za svoju reprezentativnost vama je bitno da sve uvedete u prvu klasu, a to je nemoguće", naglasio je Šarčević.

Media portal



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar