Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je juče da je ponuda tog ministarstva koja će izneti sindikatima prosvetnih radnika razumna i razvojna, te da je štrajk koji su pokrenuli u školama preuranjen.

Šarčević je naveo da je Ministarstvo finansija poslalo računicu o kojoj će se danas pregovarati i dodao da matematika jednog od sindikata nije najtačnija, te da 12 miliona evra koji se pominju nije dovoljno ako se svi prosvetni radnici prabace iz grupe 8-3 u grupu 9-1.

– Onda morate da povučete sve grupe unutar same prosvete i kada se onda svi ostali našteluju, zdravstvo i ostali dolazite do blizu 10 milijardi dinara godišnje u 2019. godini za šta sigurno budžet nije spreman – rekao je Šarčević.

Kako kaže, verovatno će se pregovarati o predlogu koji je već na stolu, a to je da 58 odsto zaposlenih uđe u devetu platnu grupu, te da namera da svi uđu u taj platni razred “devalvira samu matricu”.

– Legitimno je da svako kaže šta misli, ali mislim da je ova ponuda na stolu jako dobra, razumna i razvojna – naveo je Šarčević.

Objašnjava, da bi u tih predloženih 58 odsto ušlo oko 25 odsto onih koji po pravilu o napredovanju i zahtevima mogu da se kvalifikuju da uđu u višu platnu grupu, zatim razredne starešine kojih ima otprilike isti procenat, prosvetni radnici koji rade sa decom sa smetnjama u razvoju i u kombinovanim odeljenjima i oko 500 njih koji su već u sistemu prošli sve predviđeno bez naknade.

– Mislimo da je to oko 58 odsto za 2019. godinu, a namera je da u drugoj, 2020. godini taj broj bude značajno povećan. Ovih ostalih, 42 odsto, ostaju u grupi 8-3, jer su na privremeno povremenim poslovima i ne ispunjavaju osnovni kriterijum osam godina radnog staža – rekao je Šarčević.

On je dodao da se ovim pitanjem bave tri ministarstva – prosvete, finansija i državne uprave i lokalne samouprave.

Šarčević kaže da nema evidenciju o broju škola koje štrajkuju, te da neće “ni da broji ni da preti”, ali da svakako misli da je štrajk preuranjen.

– Da sutra ljudi čuju ono što ste vi danas čuli, tek bi onda mogli da donesu odluku, a sada malo hvataju zalet – rekao je on.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here