Vlada Srbije želi da poveća penzije mnogo više nego što je realni rast cena osnovnih namirnica da bi se penzije izjednačile s minimalnom potrošačkom korpom, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević.

On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da predložene izmene i dopune Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju ne predvidjaju uskladjivanje samo s inflacijom, jer, “ukoliko bi se uvelo to pravilo, penzije bi uvek u istom razmaku pratile vrednost minimalne potrošačke korpe”.

“Smatramo da će država narednih godina pokazati dobre rezultate u ekonomiji i da će biti prostora za veće povećanje penzija od rasta cena”, rekao je Djordjević.

Dodao je da to znači da Vlada želi da narednih godina penzije dostignu vrednost minimalne potrošačke korpe.

“Ne sme da bude tolika razlika izmedju penzija i osnovne korpe namirnica. To je moj moto”, rekao je Djordjević.

Istakao je da ga opozicija neće ubediti da je dovoljno da se penzije uskladjuju sa rastom cena.

To što su 30 godina postojala pravila za uskladjivanje je, smatra on, demagogija, dok “Vlada Srbije želi da ide i korak dalje”.

Fiskalni savet je pre nekoliko dana ocenio da u predloženim izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju nema pravila po kojem će se povećavati penzije, već će to zavisiti od volje Vlade Srbije kao što se radi u afričkim zemljama.

Ministar je poredjenje Srbije sa afričkim zemljama ocenio kao loše i paušalno, i rekao da “ovaj sistem koji ćemo mi uvesti, postoji u Austriji, Irskoj, Holandiji i Danskoj”.

Djordjević je rekao da, po predloženim izmenama zakona o penzijama, povećanje neće odredjivati Vlada Srbije, već će “samo inicirati povećanje”, a odluku će donositi Skupština Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here