Od ponedeljka u okviru Republičkog centra za zdravstveno osiguranje počinje da radi kol-centar na koji će moći da se jave svi roditelji čija su deca obolela od teških bolesti, najavio je danas ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar.

foto: N1

– Od tog momenta Republički centar za zdravstveno osiguranje preuzima najveći deo posla. Pozivaju se lekari, stručnjaci koji će prikupiti sve informacije o stanju deteta, nakon čega će biti doneta strategija koja je najbolja pomoć za to dete. Da li će se dete lečiti iz republičkog ili budžetskog fonda, to je najmanje bitno – rekao je Lončar za TV Pink.

Ministar se osvrnuo na kritike da se deca leče preko sms poruka koje organizuju humanitarne organizacije i izneo podatak da je u poslednje tri i po godine o trošku države u inostranstvo lečeno 1.975 dece, dok je od 2008. do 2012. na lečenje poslato 506 deteta.

Istakao je i da je od 2014. do danas u zdravstvo, objekte i opremu uloženo 176 miliona evra, dok je od 2008. do 2012. investirano 46 miliona evra.

– Naša jedina greška jeste to što nismo radili na promociji Budžetskog fonda za lečenje dece u inostranstvu, i što roditelji možda nisu znali za taj fond, ali ne mogu da dozvolim da se deca koja su se izlečila sada javno pojavljuju i govore da su izlečeni zahvaljujući novcu iz tog fonda – rekao je ministar.

Lončar je naglasio da dok je on na mestu ministra zdravlja struka će lečiti decu i dodao da neće dozvoliti da decu leče glumci, pevači, političari.

– To ne postoji nigde na svetu, ali smo došli do toga da su oni veći sturučnjaci od lekara – rekao je Lončar.

Podsetio je da je Vlada Srbije obezbedila i dva aviona koja su u svakom momentu spremna da prevoze decu, kao i da već uveliko to čine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here