Na današnji dan pre osam godina u Pećkoj patrijaršiji ustoličen je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Patrijarh srpski Irinej /Gavrilović/ rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine, a na krštenju je dobio ime Miroslav.

foto: D. Danilović/RAS Srbija

U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije upisao je i završio Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Po povratku iz vojske, ubrzo biva postavljen za profesora Prizrenske bogoslovije, ali pre toga u oktobru 1959. godine u Manastiru Rakovica, od tadašnjeg patrijarha Germana prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Na Svetu Petku, 27. oktobra 1959. godine, u Crkvi Ružica ispod Kalemegdana u Beogradu rukopoložen je u čin jeromonaha.

Bio je na postdiplomskim studijima u Atini, a 1969. godine imenovan je za upravnika Monaške škole u Manastiru Ostrog, odakle se vraća u Prizren, gde je postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije.

Sa te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa patrijarha srpskog, a godinu dana kasnije 1975. godine izabran je za episkopa niškog, odakle je došao na mesto patrijarha srpskog.

Administrativno ustoličenje je obavljeno odmah posle crkvenih izbora 23. januara 2010. godine u beogradskoj Sabornoj crkvi, a zvanično je završeno ustoličenjem u Pećkoj patrijaršiji na Kosovu i Metohiji u Hramu Svetih Apostola svete Pećke lavre.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here