Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Janković: Tražimo jedno, država nudi drugo

post-title


Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković, izjavila je danas da se od ponedeljka štrajk u školama širom zemlje prekida, ali da će od polovine novembra biti nastavljen ukoliko dosadašnji dogovori ne budu ispoštovani.

"Štrajk prosvetara završava se potpisivanjem Sporazuma i ispunjenjem štrajkačkih zahteva, ali u ovom slučaju nije došlo ni do jednog, ni do drugog, tako da mi smatramo da ovaj štrajk nija završen, već smo samo dali kratak predah. Više nikada nećemo potpisivati sporazume sa Vladom Srbije, zbog toga što smo već imali jedan sporazum iz 2015. godine koji ostao samo mrtvo slovo na papiru", objasnila je Javković.

Kada je reč o zahtevu da svi zaposleni u prosveti sa završenim fakultetom budu u devetoj grupi, prvom platnom razredu, Janković kaže da je on ispunjen polovično.

"U nekim prethodnim štrajkovima mi smo se obraćali Ministarstvu za povećanje zarada i uvek smo dobijali odgovor da novca nema. Sada se uopšte nismo obraćali za povećanje zarada već za dostojatsvo naše profesije koje je ugrožavano decenijama unazad, a juče smo razgovarali o novcu", kaže Janković.

Ona dodaje da bi nakon juče završenih pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom, u naredne dve, tri godine prosveta trebalo da bude na prvom mestu po izdvajanju iz budžeta.

"Povećanje cene rada za prosvetu od 1. januara 2019. a u okviru platnih grupa i razreda trebalo bi da bude oko 14 odsto, što samim tim znači da bi naša plata toliko trebalo i da se poveća", naglasila je Janković.

Prema njenim rečima, štrajk je prekinut do razmatranja budžeta za narednu godinu, da li će sve o čemu se razgovaralo biti operativno u budžetu za 2019. godinu.

"Ukoliko ne bude u budžetu onako kako smo se dogovorili, onda ćemo štrajk nastaviti", navela je Janković.

Predsednik Sindikata obrazovanja Čačak i član USPRS Vladimir Adžić, kaže da je na području Moravičkog okruga u štrajku celo vreme bilo 50 škola.

"USPRS je dosledna u odbrani sporazuma iz 2015. godine, tužili smo Vladu Srbije zbog neispunjenog sporazuma. Sada nudimo da se dogovirimo sa vladom i tražimo posredovanje predsednika države u tome da se ispuni sve ono što je u sporazumu potpisano. Potpisano je da vlada isplati Svetosavske nagrade, a odsećam da nisu isplaćene poslednje četiri", zaključio je Adžić.

Media portal



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar