Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Promena PIN-a košta 600 dinara

post-title


Drhtanje ruke dok se po treći put ukucava PIN broj za vreme plaćanja karticom ili podizanja gotovine na bankomatu, osetio je bar jednom svaki korisnik "plastičnog" novca. A treći pogrešan unos znači - blokadu kartice i dodatni trošak za izradu novog PIN-a - i do 600 dinara! Ista situacija je i sa onima koji su svoju šifru u vidu četvorocifrenog broja zaboravili, pa zato ne mogu da koriste karticu.

[caption id="attachment_81225" align="aligncenter" width="740"] foto: Shutterstock[/caption]

Tek nekolicina banaka u Srbiji svojim klijentima omogućava da svoj "lični identifikacioni broj" za korišćenje kartice promeni besplatno.

- Zamenu PIN broja klijent radi sam i to na dva načina i za oba je provizija nula dinara - navode jednoj ovdašnjoj onlajn banci. - Klijent može novi PIN da napravi na bankomatu naše banke ili kroz aplikaciju, prateći uputstva. Važno je da, posle uspostavljanja novog PIN-a, klijent ode do bankomata u roku od 24 časa i kroz transakciju, koja može da bude i samo upit stanja, ili čak jednostavno ubacivanje kartice i otkazivanje transakcije, verifikuje novu šifru.

Još nekoliko banaka omogućava klijentima da svoj PIN promene na bankomatima ili kroz aplikaciju elektronskog ili mobilnog bankarstva. U nekima se provizija za ovu uslugu ne zaračunava, dok u pojedinima novi PIN sa bankomata košta od 100 do 150 dinara.

Većina banaka drži se stare, proverene, papirne procedure: Na šalteru se podnese zahtev za novi PIN, koji vam stiže posle nekoliko dana u zapečaćenoj koverti, kao kod prvog preuzimanja kartice, opet na šalteru. Ova usluga se naplaćuje od 200 do čak 600 dinara, u zavisnosti od banke, ali i u zavisnosti od toga da li vam novi PIN treba za "običnu" karticu ili onu kojoj uz ime stoji da je "zlatna". Takođe, u nekim bankama će vam, zajedno sa novim PIN-om, izdati i novu karticu.

Takozvani reprint PIN-a uglavnom košta od 200 do 350 dinara. A, izuzetno, ovaj trošak dostiže i 600 dinara u jednoj banci, gde je ista cena i za "zamenu plastike" i za "naknadu za izgubljene ili ukradene kartice".

PLASTIKA SKUPLJA

Zamena PIN-a, u principu, ne zahteva izradu nove kartice, iako su pojedine banke time u prethodnom periodu uslovljavale svoje klijente. Trošak nove šifre uz zamenu i plastike je do 1.500 dinara, koliko iznosi ova provizija kod skupljih, uglavnom kreditnih i "zlatnih" kartica.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar