Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Ove godine nadprosečan rod kukuruza

post-title


Ovogodišnji prinos kukuruza kreće se od sedam i po do osam tona, što je duplo više u odnosu na prošlu godinu, izjavio je savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivredno savetodavne stručne službe (PSSS) Čačak, Borko Ivanović.

Prema njegovim rečima, kukuruz je ove godine na području Čačka, Gornjeg Milanovca, Lučana i Arilja, zasejan na nešto više od 14.000 hektara, najviše za zrno, a znatno manje za silažu.

"Prinos je nadprosečan u odnosu na prethodnih šest, sedam godina, a kada bi smo poredili sa 2017. koja je bila sušna prinos je duplo veći. Pšenica je bila izuzetno lošeg kvaliteta, ali kukuruz je to nadomestio ovako dobrim prinosom, tako da će naša poljoprivredna gazdinstva imati dovoljno žitarica za prehranu stoke", rekao je Ivanović.

Na području Čačka kukuruz se seje na oko 6.000 hektara i to je kultura koja se ubedljivo najviše gaji.

"To su stabilne površine koje se ne menjaju iz godine u godinu, za razliku od pšenice koja oscilira. Ove godine smo imali veće površine pod pšenicom, a prošle godine su bile manje", istakao je Ivanović.

Govoreći o ostalim žitaricama, on kaže da je zabeležen prosečan prinos.

"Pšenica je bila izuizetno lošeg kvaliteta zbog kišnog perioda u vreme žetve i mahom su i hlebne žitarice otišle u stočnu istranu. Pretpostavljam da će i cena brašna i hleb ići gore zbog lošeg kvaliteta pšenice. Što se tiče ječma, ovsa, tritikala oni se koriste za stočnu ishranu i prinosi su bili stabilni", zaključio je Ivanović.

Media portal



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar