Vlada Srbije je obećala prosvetarima povećanje plata za 14 odsto od naredne godine, a dodatnu povišicu od 21 procenat najkasnije do 2022. godine.

Ovo za “Blic” kaže Jasna Janković, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, koja otkriva detaljan plan ministra finansija Siniše Malog o povećanju zarada prosvetarima.

– Prošle nedelje, kada su sindikati prosvetnih radnika okončali štrajk, Vlada nam je obećala najveće povećanje zarada u javnom sektoru. Od januara naredne godine garantovali su nam povišicu od 14 odsto, a za predviđeno povećanje do ukupno 35 do 36 odsto rečeno nam je da će zavisiti od stanja u budžetu i da se sada ne zna hoće li biti realizovano kroz dve ili kroz tri godine – otkrila je Jankovićeva.

Jankovićeva precizira da se najavljeno povećanje odnosi na nastavnike, pedagoge, psihologe, bibliotekare, sekretare… i da bi oni na svojim čekovima trebalo da očekuju isti rast.

– Obećana povišica od 14 odsto bila bi primenjena na osnovicu, odnosno najnižu platu nastavnika koja u ovom slučaju iznosi 49.700 dinara. To znači da bi povećanje trebalo da bude oko 7.000 dinara i da se ono odnosi i na nastavnike i na direktora škole koji ima veću zaradu od predavača. O generičkim zanimanjima poput tetkica i domara ovaj put nije bilo reči, ali uskoro očekujemo razgovore i o njihovim platama – najavila je Janković.

S druge strane, ministar prosvete Mladen Šarčević potvrdio je da će u naredne dve do tri godine plate u prosveti biti povećane za 35 do 36 odsto. O dinamici povećanja ministar nije detaljno govorio. Najavio je da će naredne godine prosveta dobiti “značajniji iznos od svih drugih, više nego što je očekivala”, a da će prosvetni radnici prvo povećanje dobiti već u januaru. Rekao je i da će se tačan iznos povećanja znati sredinom novembra, kada se urade konačni proračuni.

Najavama o povećanju zarada prethodio je dogovor između Vlade, Ministarstva prosvete i reprezentativnih sindikata u vezi sa reformom platnog sistema u tom sektoru.

Time su se zaposleni u prosveti praktično izjednačili sa ostalim korisnicima republičkog budžeta, za kojima su godinama zaostajali. Predloženom reformom platnog sistema izdvajanja iz republičkog budžeta za zaposlene u prosveti iznosiće 25 odsto, čime će prosveta biti izjednačena sa drugim korisnicima budžeta.

Pregovori o povećanju zarada prosvetarima vodili su ministri Šarčević, Siniša Mali i Branko Ružić. O mogućem povećanju prethodno su se usaglašavali sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda koja je u Srbiji boravila prethodne dve nedelje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here