Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Drugarstvo nema kraj

post-title


U organizaciji Gradske biblioteke i OŠ „Vladislav Petković Dis” iz Zablaća, u ponedeljak, 15. oktobra u ovoj obrazovnoj ustanovi održan je program „Sa Bibliotekom do prvih nagrada” i uručene su diplome i prigodni pokloni čačanskim predškolcima i osnovcima sa 30. Međunarodnog festivala humora za decu u Lazarevcu.

Na početku svečanosti bibliotekar Matične službe i ogranka Biblioteke u Zablaću Dubravka Ilić poželela je dobrodošlicu i podsetila publiku da se nagrade za likovno stvaralaštvo, sa jubilarnog Međunarodog festivala, deseti put dodeljuju ogranku Biblioteke u Zablaću i predškolcima, i to u godini kada i čačanska Biblioteka obeležava više važnih datuma: 170 godina od osnivanja prvog Čitališta, 15 godina rada ogranka u Zablaću, 55. godina od početka održavanja manifestacije Disovo proleće.

Saradnju „kuće za knjige i čitanje” i dece, učenika i prosvetnih radnika, najbolje je potvrdio program koji su pripremili predškolci PU „Radost” vrtića u Zablaću i izveli pesmu „Drugarstvo nema kraj”. A onda je na oduševljenje svih prisutnih polaznica PU „Moje detinjstvo” trogodišnja Kristina Mihailović, odrecitovala pesmu „Ja sam ja”. Pesama i priča nema bez pisaca, a da je plodonosna saradnja čačanske i kraljevačke Biblioteke, potvrdilo je gostovanje bibliotekara i pisca za decu Miloja Radovića, koji je govorio odabrane stihove svojih pesama „Učitelj Sava”, „Dete je srce svemira”, „Kad moja mati prodaje jabuke”, a uz pomoć učenika dočarao je temu proznog rukopisa „Ispričaj mi priču” i potvrdio koliko je važna saradnja između biblioteka i škola.

„Gde god da sam gostovao u Srbiji, uvek sam isticao ovo mesto, ovu školu i ogranak Biblioteke kao nešto posebno. Povezanost dece, učitelja i bibliotekara je neophodna i jedno selo živi dok u njemu opstaje crkva, škola i biblioteka”, istakao je Miloje Radović.

U prilog tome izgovorio je i „Najmanju ljubavnu priču na svetu”, a uz pomoć pitalica i zagonetki animirao je sve prisutne mališane i učenike koji su učestvovali u duhovitoj igri. Potom su učenici dramsko-recitatorske sekcije OŠ „Vladislav Petković Dis”, uz podršku nastavnice Zorice Đaković, izveli kratak dramski prikaz „O jednoj razmaženoj priči” iz zbirke pisca Dejana Aleksića „Koga se tiče kako žive priče”.

Publika je pokazala da je se tiče kako žive priče i to potvrdila više puta aplauzom, a posebna radost je usledila na kraju programa kada su uručene diplome i prva nagrada za Plakat rođendanske čestitke Festivalu, koji je pripao ogranku Biblioteke i prošlogodišnjim predškolcima vrtića u Zablaću, i vaspitačici Ani Ilić. Drugu nagradu u istoj kategoriji dobili su predškolci čačanskog vrtića „Boško Buha” i vaspitačica Mila Protić. Posebna prva nagrada za likovni rad pripala je predškolcima vrtića u Gornjoj Gorevnici, i uručena je njihovoj vaspitačici Jeleni Jakovljević. „Vrtići, škole i Biblioteka ovde ne staju, nego vredno nastavljaju da rade i već se pripremamo za učešće na narednom Međunarodnom festivalu” istakla je voditelj programa i bibliotekar Dubravka Ilić. Gosti iz OŠ „Svet đakon Avakum” iz Trnave, učenici i nastavnik ruskog jezika Novak Jovanović nakon oficijelnog dela programa simbolično su darivali OŠ „Vladislav Petković Dis” i ogranak Biblioteke u Zablaću.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar