Opština Gornji Milanovac neće u narednom periodu učestvovati u obeležavanju godišnjice misije “Halijard”. Vašom izjavom direktno ste prekršili član 8 Ustava, koji govori da je teritorija Srbije jedinstvena i nedeljiva. Pogazili ste hrabrost i ljudskost naroda pranjanskog kraja koje je pokazao prema vašim sunarodnicima 1944. godine, a na kojima ste, pre nešto manje od mesec dana, zahvalili na Galovića polju. Pismo ovog sadržaja u sredu je u diplomatsko predstavništo SAD poslao predsednik Opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević, kao vid protesta zbog izjave američkog predstavnika.

– Naša odluka biće na snazi dok ne revidirate izjavu i ne izvinite se Srbiji i srpskom narodu – poručio je Kovačević, uz napomenu da za ovaj potez ima podršku naroda.

On objašnjava, za “Novosti”, zašto se prekida obeležavanje sećanja na spasavanje američkih pilota za vreme Drugog svetskog rata:

– Svake godine smo izlazili u susret oko organizacije na najbolji mogući način i doprinosili pomirenju srpskog i američkog naroda, koje je poljuljano bombardovanjem i američkim priznavanjem Kosova. Ovakve izjave ne doprinose naporima Vlade i predsednika Aleksandra Vučića da se pitanje Kosova reši na način koji odgovara i Srbima i Albancima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here