Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Gojković otkrila Spomenik poginulim vojnicima Gornje Trepče (FOTO)

post-title


Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, otkrila je danas u Gornjoj Trepči kod Čačka, Spomenik vojnicima iz ovog sela koji su poginuli braneći slobodu otadžbine u periodu od 1912. do 1918. godine.

Spomenik je otkriven povodom obeležavanja 100. godišnjice od završetka Velikog rata i nalazi se u porti crkve Svete Bogorodice.

Podignut je na inicijatiu meštana Gornje Trepče, a uz podršku grada Čačka.

Gojković je rekla da je ovo godina velikih jubileja, godina u kojoj obeležavamo i slavimo veliku pobedu, ali i da je ovo prava prilika da se na ovakav način zahvalimo i odužimo svima onima za koje nije postojala viša vrednost od slobode i nezavisnosti.

"Konačno oslobođenje Srbije u balkanskim ratovima od otomanske vlasti, kao i odbrana države od napada neuporedivo nadmoćnijeg neprijatelja kakav je bila Austro-ugarska, a potom i Nemačka i Bugarska, pored brojnih epskih bitaka i pobeda, nosilo je sa sobom i stradanje naroda - Trepče, Gornjeg Milanovca i Čačka, kao i čitave Srbije", navela je Gojković.

Prema njenim rečima, u svim ovim borbama, stanovništvo ovog kraja, koje je bilo vođeno jedino željom da u svojoj zemlji živi i radi slobodno, pokazalo je neizmernu hrabrost i požrtvovanost.

"Teško je navesti sve pobede koje su izvojevali u često teškim, neljudskim uslovima, oskudevajući u svemu. Podsetiću da je Šumadijska divizija samo u Prvom balkanskom ratu učestvovala u oslobađanju Prizrena i Đakovice od Turaka, kao i oslobađanju Novog Pazara i borbi na Đurđevim stupovima. Ova divizija vratila se ovenčana pobedama i u Drugom balkanskom ratu i to pre svega na Bregalnici. Borci ove divizije ostvarili su presudne pobede na Drenku i Rajčanskom Ridu koje su odlučile ishod Drugog balkanskog rata", podsetila je Gojković.

Ističe kako nije nije bilo mnogo predaha nakon balkanskih ratova, pa su srpski seljaci ponovo morali da zamene ralo za puške da bi još jednom, ovog puta, odsudno, branili svoju otadžbinu.

"I te 1914. godine, nakon što je Srbija primila telegram objave rata, čime je uzdrman poredak tadašnje Evrope i sveta, ponovo je i ovaj kraj pokazao odlučnost u odbrani Srbije. I to najpre borbama oko Drine i u Cerskoj bici, a potom i velikom doprinosu pobedi u čuvenoj Kolubarskoj bici", rekla je Gojković.

U godini kada obeležavamo vek od ove velike pobede, kao i oslobođenja Čačka, Gornjeg Milanovca i čitave Srbije, Gojković poručuje da se ponosimo srpskom istorijom.

"Naša istorija je teška i stradalnička, ali tu istoriju su stvarali časni, pošteni i hrabri ljudi. Srbija ni danas nema veći interes i važnije misije i zadatka od očuvanja svoje teško stečene slobode, mira i stabilnosti. Zato, moramo da stanemo na put pokušaju svake revizije istorije. Nećemo dozvoliti prekrajanje istorije, na nama je da se suprotstavimo tome, poštujući i svoje i tuđe žrtve, a ovakva mesta, kao ovo ovde u Gornjoj Trepči su mesta sećanja i ponosa", naglasile je ona.

Predsednik Saveta mesne zajednice Gornja Trepča, Dejan Mijailović, zahvalio se svima koji su pomogli otkrivanje spomenika za 80 ratnika iz Gornje Trepče koji su svoje živote poklonili otadžbini i Srbiji.

"Imena ljudi koja su ispisana na ploči ovog spomenika zaslužuju da danas, na stogodišnjicu njihovog stradanja, mi živi odužimo im se na ovakav način za državu koju su nam poklonili", izjavio je Mijailović.

Zamenik gradonačelnika Čačka, Milica Dačić, zahvalila se u ime lokalne samouprave predstavnicima Mesne zajednice Gornja Trepča na inicijativi koju je Grad podržao, dodajući da se danas borimo malo drugačije u odnosu na vojnike od pre 100 godina.

"Borimo se svojim rečima, dobrim delima i trudimo se da na ispravan način predstavimo našu zemlju i mesta odakle potičemo", zaključila je Dačić.

Media portal



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar