Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Isplata svih rata za telefon, pa raskid ugovora s operaterom

post-title


Oni koji su dobili popuste prilikom ugovaranja paketa moraće da plate sve iskorišćene benefite ako menjaju operatera, predviđa novi zakon o elektronskim komunikacijama.

[caption id="attachment_80515" align="aligncenter" width="900"] foto: Thinkstock[/caption]

Da bi prevremeno jednostrano raskinuli ugovor s operaterom građani će, po novom zakonu o elektronskim komunikacijama, morati da operatoru plate sve benefite koje su dobili ili koristili tokom trajanja ugovora. Iako su mnogi poverovali da će raskid ugovora biti oslobođen svih penala, to u praksi neće biti baš tako. Izvesno je jedino to da će korisnik imati mogućnost da sam proceni i bira šta je za njega povoljnije u trenutku kada želi da napusti jednog i pređe kod drugog operatera.

– Ono što do sada nije bilo regulisano je jednostrano raskidanje ugovora ukoliko želite da pređete na novi paket ili menjate operatera. Po novom zakonu potrošači će imati pravo na jednostrani raskid, ali će biti dužni da plate ili povlašćenu cenu terminalne opreme (telefon, laptop) ili naknadu za ostvareni popust na usluge za period u kojem je koristio uslugu, odnosno da nadoknadi pun iznos maloprodajne cene terminalne opreme ukoliko ju je kupio uz uslugu – kaže za „Politiku” Tatjana Matić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Na pitanje „Politike” zar takvi uslovi nisu važili i do sada, Matićeva kaže da nisu i da će potrošači ubuduće imati pravo da biraju opciju koja je povoljnija za njih.

– Pitanje je paketa koji ste izabrali. Ako ste uzeli telefon u paketu, a želite da raskinete ugovor posle mesec dana, možda će vam se više isplatiti da ga otplaćujete na rate do kraja trajanja ugovora, nego da ga odmah isplatite operateru po maloprodajnoj ceni. To zavisi od korisnika i njegove procene, ali mu ni u jednom slučaju neće biti naplaćeni penali za to što je odlučio da raskine ugovor. Operateri su do sada taj iznos naplaćivali na ime pretrpljene štete – objašnjava Matićeva.

Glavna razlika, dodaje, jeste to što su građani do sada u slučaju jednostranog raskida ugovora morali da plaćaju rate za paket koji više ne koriste. Po novom propisu, u onom trenutku kada napuštate operatera izmirili ste sva dugovanja, on ne može da vas primorava da nadoknadite takozvanu štetu koju će pretrpeti jer odlazite.

Na osnovu svega ovoga stiče se utisak da će za korisnike biti najpovoljnije da potpisuju ugovore bez kupovine uređaja, ali i da su se operateri opet izborili za prostor u kome će moći da diktiraju pravila igre. Oni korisnici koji su prilikom potpisivanja ugovora dobili različite popuste (bez kupovine telefona, kao što su jeftinije ili besplatne minute), ako žele da odu moraće da plate te benefite za period u kome su ih koristili. Na pitanje kako će korisnici to sami izračunati, Matićeva objašnjava da će to sve morati da bude navedeno u ugovorima i da je potrebno da pažljivo čitaju ugovor koji potpisuju.

– Ne možemo da dozvolimo da se pravo zloupotrebljava, suština je da raskid ugovora bude pravedan i za jednu i drugu stranu. Ne može neko da kupi telefon po beneficiranoj ceni u paketu i onda posle dva meseca odluči da raskine ugovor i zadrži telefon po toj ceni. Mora da ga isplati, pa tek onda da ide – objašnjava naša sagovornica. Po njenom mišljenju, najvažnija novina ovog zakona je što zabranjuje da se potrošačima naplaćuje nešto što nisu potrošili.

Po stupanju na snagu novog zakona, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge doneće veći broj podzakonskih akata u cilju njegove potpune implementacije.

A za sve one koji ne budu primenjivali nova pravila, predviđene su i zakonske mere. Predlog zakona o elektronskim komunikacijama propisuje kaznene odredbe koje se primenjuju u slučaju nepoštovanja njegovih odredbi, što obuhvata i odredbe koje se odnose na zaštitu krajnjih korisnika elektronskih komunikacija. Predviđene kaznene odredbe za pravna lica, iznose od 100.000 do 250.000 dinara, od 250.000 do 500.000 dinara i od 500.000 do 2.000.000 dinara.

Predlog zakona je usaglašen s važećim regulatornim okvirom Evropske unije iz 2009. godine i predviđa i unapređenje uslova poslovanja operatora elektronskih komunikacija u Srbiji, kao i promovisanje dodatnog jačanja konkurencije na tržištu elektronskih komunikacija.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar