Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zoran Djordjević izjavio je danas da je krajnji očekivani efekat uvodjenja veće finansijske kontrole nad ustanovama socijalne zaštite “više novca u budžetu i pravičnija raspodela sredstava”.

On je za RTS povodom početka potpune kontrole budžeta tih ustanova najavljenog za 1. januar, ocenio da je cilj uvodjenja takvih mera finansijska konsolidacija.

“Ministarstvo želi da novac upotrebi na pravi način, što znači da će ustanove morati da imaju plan za narednu godinu i budžet (rasporedjen) tačno po mesecima”, rekao je Djordjević i dodao da se i dalje organizuju grupne obuke za ovakav način rada.

Po njegovoj oceni, sistem socijalne zaštite je tehnički pripremljen za indirektnu budžetsku kontrolu, osim kako je dodao, “par ustanova koje to nisu shvatile ozbiljno”.

Djordjević je izjavio da ga trenutno jedino brine da li će ustanove moći da isplaniraju pravilno svoje budžete, ali da će imati pomoć nadležnog ministarstva koje će ceo proces nadgledati.

On je izjavio i da socijalne ustanove koje imaju sopstvene izvore prihoda, poput staračkih domova, sredstva koja sama prikupe neće vraćati u budžet, već da će moći da ih koriste i narednim godinama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here