Svečanom akademijom, održanom u Velikoj sali Kulturnog centra obeležen je jedan vek od oslobođenja Gornjeg Milanovca u Prvom svetskom ratu.

Prigodnom programu i svojevrsnom istorijskom času prisustvovao je predsednik opštine Dejan Kovačević sa svojim saradnicima, garnizon Vojske Srbije, učenici osnovnih i srednjih škola, ali i brojni Milanovčani.

Glumac Milanovačkog amaterskog pozorišta Aleksandar Avramović kroz priču jednog čoveka dočarao je period okupacije grada i okoline od strane Austrougarske, preko stradanja srpske vojske i prelaska preko Albanije pa sve do konačnog oslobođenja koje se dogodilo 28.10.1918. godine.

O dešavanjima u Gornjem Milanovcu u periodu oslobođenja u Velikom ratu prisutnima je govorio direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja i istoričar Aleksandar Marušić. Kako je ispričao pravog oslobođenja nije bilo, jer su se austrougarske snage same povukle, a tom prilikom je levo krilo Drinske divizije ušetalo u grad. Ulazak srpske vojske u Gornji Milanovac predstavlja vrhunac svih ratnih napora, počev od 1912. pa zaključno sa krajem oktobra 1918. godine. Marušić je rekao da je u ratnim godinama Velikog rata učestvovalo oko 10.000 ljudi iz ovog kraja, a jedna polovina se nije vratila svojim kućama.

Svojim izvedbama u programu su učestvovali hor i orkestar KUD „Šumadija“, kao i Srđan Stojanić koji je recitovao „Trube“ Momčila Nastasijevića, kao i deo „Plave grobnice“, pesme koja oslikava svu muku i stradanje srpskih vojnika daleko od otadžbine.

Muzej rudničko-takovskog kraja u holu Doma kulture postavio je izložbu na temu „Epopeja velikog rata“ koju građani mogu da vide do 2. novembra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here