Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Obeležen vek oslobođenja Gornjeg Milanovca u Prvom svetskom ratu

post-title


Svečanom akademijom, održanom u Velikoj sali Kulturnog centra obeležen je jedan vek od oslobođenja Gornjeg Milanovca u Prvom svetskom ratu.

Prigodnom programu i svojevrsnom istorijskom času prisustvovao je predsednik opštine Dejan Kovačević sa svojim saradnicima, garnizon Vojske Srbije, učenici osnovnih i srednjih škola, ali i brojni Milanovčani.

Glumac Milanovačkog amaterskog pozorišta Aleksandar Avramović kroz priču jednog čoveka dočarao je period okupacije grada i okoline od strane Austrougarske, preko stradanja srpske vojske i prelaska preko Albanije pa sve do konačnog oslobođenja koje se dogodilo 28.10.1918. godine.

O dešavanjima u Gornjem Milanovcu u periodu oslobođenja u Velikom ratu prisutnima je govorio direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja i istoričar Aleksandar Marušić. Kako je ispričao pravog oslobođenja nije bilo, jer su se austrougarske snage same povukle, a tom prilikom je levo krilo Drinske divizije ušetalo u grad. Ulazak srpske vojske u Gornji Milanovac predstavlja vrhunac svih ratnih napora, počev od 1912. pa zaključno sa krajem oktobra 1918. godine. Marušić je rekao da je u ratnim godinama Velikog rata učestvovalo oko 10.000 ljudi iz ovog kraja, a jedna polovina se nije vratila svojim kućama.

Svojim izvedbama u programu su učestvovali hor i orkestar KUD „Šumadija“, kao i Srđan Stojanić koji je recitovao „Trube“ Momčila Nastasijevića, kao i deo „Plave grobnice“, pesme koja oslikava svu muku i stradanje srpskih vojnika daleko od otadžbine.

Muzej rudničko-takovskog kraja u holu Doma kulture postavio je izložbu na temu „Epopeja velikog rata“ koju građani mogu da vide do 2. novembra.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar