Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Uspešan Sajam knjiga za Pčelicu

post-title


Izdavačka kuća Pčelica imala je veoma uspešan Sajam knjiga na kojem je dobila tri priznanja i zabeležila najbrojniju posetu čitalaca.

Završen je 63. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, najveća kulturna manifestacija u zemlji i regionu, na kojem je nastupilo više od hiljadu izdavača. Ekipa čačanske Pčelice se vratila u svoj grad prepuna utisaka i novih iskustava.

‒ Za ovaj Sajam pripremili smo više od pedeset novih naslova i veoma smo zadovoljni reakcijom čitalaca. Nama je ovo jedan od najuspešnijih sajmova po posećenosti i posebno smo srećni jer smo imali blagu dozu pesimizma na početku Sajma, s obzirom na višegodišnju veoma agresivnu kampanju rijaliti programa i multimedijalnih sredstava koji kod najmlađih mogu ostaviti nesagledive posledice po razvoj. Odrastanje bez knjige je kao i gubljenje vida i sluha. Utisak je da polako dolazi do zasićenja nekontrolisanim multimedijalnim informacijama i da se ljudi sve više okreću knjizi, hobijima, prirodi, i da svoju decu vode u tom smeru. Nikad više mladih nije bilo na štandu Pčelice i nadam se da to nije lažna nada i da to neće biti samo promena u Beogradu, već i u drugim sredinama ‒ izjavio je za medije vlasnik i direktor Pčelice, Goran Marković.

Pčelica je ponovo laureat Sajma knjiga, ove godine za najbolje strip-izdanje. Nagrađen je grafički roman „Sat”, poduhvat grupe autora koju su predvodili scenarista Dragan Lazarević de Lazare i crtač Vujadin Radovanović Vuja.

Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije i ove godine je nagradilo Pčelicu priznanjem za najbolje likovno oblikovanje knjige za decu. Nagrada je dodeljena za knjigu „Prijatelji iz savane”, autorke Nikolete Novak i ilustratora Alekse Jovanovića.

Na kraju, Pčelica je dobila i novoustanovljenu Nagradu Lukijan Mušicki, koju dodeljuje Udruženje dečjih pisaca Sunčani breg. Nagrada se dodeljuje za doprinos razvoju književnosti za decu.

O novim planovima posle Sajma, koji se u izdavačkom svetu računa kao završetak godine, Goran Marković kaže:

‒ U ovom poslu nema odmora. Pored objavljivanja novih knjiga, bavimo se našim knjižarama kojih za sada ima tri. Uprkos velikim uspesima, ne borimo se lako, jer je ovo vreme veoma teško, najmanje naklonjeno knjizi i znanju i mi delimo sudbinu naših čitalaca. Posle ovog Sajma ima nade, ali potrebno je još mnogo vremena da bismo popravili položaj knjige u društvu. U narednom periodu ćemo se baviti unutrašnjom organizacijom rada, planiramo da ojačamo komercijalni sektor, jer je teško parirati u tom pogledu beogradskim kolegama koje su u mnogo boljoj poziciji, ali Pčelica ne bi bila Pčelica kada ne bi odgovarala na izazove pametno i hrabro. Pored promovisanja novih izdanja, počećemo i pripreme za Sajam knjiga u Bolonji, na kojem Pčelica tradicionalno predstavlja srpsko izdavaštvo za decu.

Pčelica neumorno nastavlja svoj let, na radost mnogobrojnih malih i velikih čitalaca.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar