Nešto više od 90.000 penzionera koji su samostalno obavljali delatnost, danas će prvi dobiti penzije sa većim iznosom. Prema rasporedu isplate Fonda PIO, 6. novembra će oktobarski ček primiti poljoprivredni i vojni penzioneri, a 10. i svi ostali. Većina penzionera dobiće pet odsto povišice, a ostali, zbog ukidanja Zakona o privremenom umanjenju penzija, od osam do 13,3 odsto više nego pre umanjenja.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević u intervjuu za RTS kaže da će svi penzioneri osetiti povećanje, kao i da je ukupan broj penzionera preko 1.700.000.

“Ono što je bitno – sredstva su obezbeđena u budžetu za ovu i za sledeću godinu. Što se tiče samog ukidanja Zakona koji je bio o privremenom umanjenju to je bilo 2,32 milijarde na mesečnom nivou, a za ovo povećanje od pet posto za ovaj deo penzionera koji to treba primi za njih je 1,02 milijarde na mesečnom nivou”, ističe Đorđević.

Koliko je penzionera koji će na ovom čeku dobiti uvećanje po oba osnova – i na osnovu povišice od pet odsto i na osnovu ukidanja Zakona u umanjenju?

Milion i trista hiljada penzionera će imati pet odsto povećanje u odnosu na septembarsku penziju. Kako to izgleda – tih milion penzionera kojima nije dirana penzija do 26.643 dinara, njima će biti povećana pet posto. Onima do 34.003 dinara, kada se vrati posle ukidanja Zakona, pa razlika do pet posto, tako da će biti pet odsto povećanje.

To je urađeno baš zbog toga što je bilo raznih kritika da će biti urušen sistem, da će to da uruši penzioni sistem, upravo sa ovom merom mi nismo hteli da urušavamo sistem i izbegli smo tako nešto.

Nakon ove komplikovane računice, uz tri povišice koje su isplaćene, ove sada i istovremeno ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija, kolika je prosečna penzija u Srbiji?

Sada kada bude isplaćeno, po nekoj našoj računici ona će biti 26.320 dinara, prosečna penzija, što je za oko 5,4 odsto više.

Znamo da su u republičkom budžetu pozitivna kretanja, međutim, koliko naplata doprinosa utiče na poboljšanje situacije u budžetu Fonda PIO?

U odnosu na neki raniji period, kada je bila dotacija iz budžeta i u iznosu od 48 odsto, danas je 29 odsto, što nam daje pravo da razmišljamo o tome da povećavamo penzije. To je jedan od razloga zašto smo povećali penzije. Kada gledamo naplatu doprinosa u odnosu na isti period prošle godine, ona je veća za nešto više od devet odsto i iznosi 29 milijardi.

Šta je u ovom trenutku izvesnije za penzionere – povišica ili jednokratna pomoć i kada to mogu da očekuju?

Trenutno je ministar finansija, koliko ja znam, okupiran novim budžetom koji treba vrlo brzo da dođe među ministre sa predlogom Ministarstva finansija i mislim da posle toga možemo da vidimo kako ćemo u sledeću godinu i da li ima prostora u ovoj.

Kakav je odgovor na zahteve sindikata penzionera koji je tražio da se ukine Zakon o privremenom umanjenju penzija, a sada traži da se isplati deo penzija koji u međuvremenu nije uplaćivan?

Želim da poručim penzionerima da Vlada Srbije vodi računa o njima, da svakako nećemo komentarisati nešto što se nalazi pred sudovima i pred Ustavnim sudom, ali ono što ja dobijam kao informaciju je da Fond PIO uglavnom kada se pojavi na ročištima, presuđuje se u korist Fonda PIO.

Ne bih voleo da to bude dodatni trošak našim penzionerima. Oni treba da veruju u Vladu Srbije, mislim da smo odgovornim radom u protekle četiri godine to i dokazali.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here