Predsednik stranke Nova Srbija (NS), Velimir Ilić, izjavio je danas u Čačku da radovi na izgradnji auto-puta “Moravskog koridora”, “Koridora 10” i obilaznice oko Beograda nisu ugovarani preko javnog tendera, već “neposrednom pogodbom” čime je država oštećena za stotine miliona evra.

Ilić je novinarima rekao da je podneo krivičnu prijavu protiv ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović jer je, po njegovim rečima, izvođaču radova na “Koridoru 10” dvaput uplaćen isti avans od 10 miliona evra, i da je zataržio od tužilaštva da pokrene istragu.

“Ministarstvo je samo naručilo da se uradi izveštaj da li je bilo krađe na izgradnji Koridora 10 i u tom izveštaju, koji su radili službenici, savetnici i pomoćnici Ministarstva, navodi se da je dva puta uplaćivan isti avans izvođaču, da su i drugi radovi plaćani po dva puta i da je država oštećena za 24 miliona evra”, rekao je Ilić i pokazao taj izveštaj Ministarstva.

On je još kazao da je Ministarstvo građevinarstva, dok je on bio ministar, raspisalo tender za izgradnju deonice auto-puta Preljina-Požega i da je najjeftinija bila ponuda jedne kineske firme od 293 miliona evra.

“Ministarka Zorana Mihajlović je kasnije taj posao, bez tendera, slobodnom pogodbom, pogodila za 450 miliona evra, čime je država direktno oštećena za 160 miliona evra. Kineska firma koja je dobila posao na tenderu je pisala Ministarstvu i pitala zašto su oni odbijeni, ali im niko nije odgovorio”, rekao je Ilić i pokazao pismo kineske firme.

Rekao je i da su radovi na izgradnji auto-puta Pojate-Preljina ranije bili dogovreni za 500 milion aevra, dok je, kako je rekao, ovih dana taj posao ugovoren za 800 miliona evra.

Ilić je od državnih organa, tužilaštva i policije zatražio da ispitaju svo poslovanje u vezi s izgradnjom auto-puta, “Koridora 10”, “Moravskog koridora” i obilaznice oko Beograda.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here