Komadant Štaba za vanredne situacije i predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević predsedavao je dvanaestom sednicom Opštinskog štaba za vanredne situacije na kojoj je razmatran Izveštaj o pripremljenosti subjekata sistema zaštite i spasavanja opštine Gornji Milanovac za predstojeću zimsku sezonu.

– Zakonska obaveza lokalne samouprave i Štaba za vanredne situacije jeste da do 15. novembra donese sve akte iz svoje nadležnosti kada je reč o radu zimske službe. Mi smo potpuno spremni za sve snežne padavine ove godine. Iako je sada lepo vreme, očekujemo u drugoj polovini decembra i u januaru snežne padavine i svi subjekti, kao i Javno preduzeće za izgradnju i Javno komunalno preduzeće su pripremljeni za novu zimsku sezonu.

Kovačević je rekao da ne očekuje neke probleme kada je reč o radu zimske službe i istakao je da je opremljenost ove službe mnogo bolja u odnosu na prethodnu godinu.

– Javna preduzeća su imala nabavku određenih sredstava koja se mogu koristiti i u zimskoj službi. Nabavljene su dovoljne količine soli, nabavljena je i rizla za posipanje puteva u slučaju da bude velikog mraza i mislim da spremno dočekujemo predstojeću zimsku sezonu.

Na današnjem zasedanju pred članovima Štaba za vanredne situacije bili su i predlozi za izradu Plana zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama i za izradu Plana zaštite i spasavanja. Komadant Kovačević je rekao da je opština Gornji Milanovac jedna od trideset u Republici Srbiji koja je izradila ovakve Planove o proceni rizika.

– Naš sledeći korak jeste da Plan procene rizika pretočimo u Akcioni plan po kojem ćemo, u slučaju kada se dese neželjene situacije, raditi. To je nešto što je značajno i za članove Štaba, ali i za samu lokalnu zajednicu. Značajno je i to da smo uspeli da formiramo Prvi vod spasilačkih jedinica za zaštitu i spasavanje na teritoriji opštine Gornji Milanovac. U rad ovog voda je uključeno dvanaest organizacija civilnog društva koje će činiti taj Prvi vod.

Kovačević je posebno naglasio da je ponosan na sugrađane, zbog toga što su se odazvali pozivu, da kao dobrovoljci učestvuju u radu ovih jedinica. Takođe je izrazio nadu da će se uskoro ove jedinice formirati i na seoskom području opštine Gornji Milanovac kako bi se adekvatno i pravovremeno reagovalo u svim vanrednim situacijama koje budu nastajale u narednom periodu.

Načelnik štaba za vanredne situacije Milorad Dimitrijević izvestio je članove Štaba da je nabavljena oprema kako za njih tako i za jedinice vanredne zaštite. Komadant Štaba Dejan Kovačević rekao je da je lokalna samouprava u tu svrhu izdvojila ogromna sredstva.

– Izdvojili smo novac za nabavku opreme za Štab za vanredne situacije, za popravku svih sirena za uzbunjivanje, za ugradnju novog voda kada je u pitanju brana i akumulacija u Banjanima. Negde preko 8 miliona dinara direktnih sredstava je uloženo u to, a na desetine miliona dinara u prevenciju od raznih elementarnih nepogoda, prvenstveno od poplava.

Kovačević je najavio da će opština Gornji Milanovac i u narednom periodu prvenstveno preventivno delovati, a nastaviće se i sa nabavkom kompletne opreme i za Štab za vanredne situacije i za sve jedinice civilne zaštite koje se budu formirale u narednom periodu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here