Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U Domu kulture premijera digitalno restauriranog filmskog klasika „Petrijin venac”

post-title


 Besplatna projekcija kultnog ostvarenja Srđana Karanovića

U okviru projekta „Vip Kinoteka“ 8. novembra u čačanskom Domu kulture premijerno će biti prikazan digitalno restauriran film „Petrijin venac“ reditelja Srđana Karanovića u produkciji Centar filma. Besplatna projekcija ovog filmskog ostvarenja iz 1980. godine, u novom ruhu, zakazana je za 19 časova, a publiku će pre prikazivanja filma pozdraviti deo glumačke i autorske ekipe.

Ovaj klasik srpske kinematografije, snimljen po istoimenoj knjizi Dragoslava Mihailovića ostao je zapamćen po interpretaciji Mirjane Karanović kojoj je uloga Petrije debitantska. Prikaz posleratnog perioda u malom rudarskom mestu u Srbiji verodostojno su predstavili velikani srpske filmske scene među kojim su Pavle Vujisić, Branko Cvejić, Marko Nikolić, Radmila Živković, Dragan Maksimović, Miloš Žutić, Olivera Marković, Ljiljana Krstić, Veljko Mandić i drugi. Priča o teškom životu, ali i nesalomivom duhu Petrije ispraćena je muzikom poznatog filmskog kompozitora Zorana Simjanovića.

Projekat „Vip kiinoteka“ ima za cilj da sačuva i zaštiti ostvarenja koja su obeležila srpsku kinematografiju, a proglašena su za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja. Ovim projektom, koji se sprovodi u saradnji Jugoslovenske kionteke i kompanije Vip mobile i koji trenutno obuhvata deset filmskih ostvarenja, započet je dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskog filmskog nasleđa.

Projekcija u Čačku je otvorena za publiku, a ulaz besplatan. Film će u narednom periodu krenuti put Srbije i biće prikazan u više od 10 gradova.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar