Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Poreska uprava: Za 10 meseci podneto 1.168 krivičnih prijava

post-title


U prvih 10 meseci ove godine, Sektor poreske policije je identifikovao 153 "fantom" i "peračka" preduzeća koja predstavljaju glavne generatore sive ekonomije, što je za 41,67 odsto više u odnosu na isti period 2017. godine, saopštila je Poreska uprava.

[caption id="attachment_82569" align="aligncenter" width="842"] Ilustracija, foto: Tanjug[/caption]

Efikasnost u suzbijanju sive ekonomije Poreska policija je pokazala i prilikom sprovođenja akcije suzbijanja nelegalnog prometa duvana i duvanskih prerađevina, kao i ostalih akciznih proizvoda.

U posmatranom periodu Poreska policija je u koordinaciji sa drugim državnim organima oduzela 9,6 tona duvana u listu; 7,7 tona rezanog duvana; 373.747 paklice cigareta; 19.282 komada ručno pravljenih cigareta; 1.953,85 litara alkoholnog pića; 69.675,00 litara naftnih derivata; 1.840,91 kilograma kafe i 268,22 kilograma instant kafe.

Podneto je 376 krivičnih prijava za učinjena krivična dela: nedozvoljen promet akciznih proizvoda, nedozvoljeno skladištenje robe, nedozvoljena trgovina, nedozvoljena proizvodnja, neovlašćeno bavljenje određenom delatnošću, zloupotreba položaja odgovornog lica i krijumčarenje.

Sprovođenjem redovnih aktivnosti u cilju suzbijanja sive ekonomije u prometu dobara i usluga kod neregistrovanih delatnosti, odnosno lica koja svoju prodaju reklamiraju putem interneta (društvenih mreža), inspektori Poreske policije privremeno su oduzeli i druga dobra bez dokumentacije o poreklu ukupne vrednosti od 5,18 miliona dinara.

Protiv lica od kojih su oduzeta navedena dobra podnete su krivične prijave zbog postojanja osnova sumnje da su izvršena krivična dela nedozvoljen promet akciznih proizvoda, nedozvoljeno skladištenje robe, nedozvoljena trgovina i krijumčarenje, dodaje se u saopštenju.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar