Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležen u Gornjem Milanovcu

post-title


Gornji Milanovac se i ove godine pridružio lokalnim samoupravama koje su obeležile Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Tim povodom zamenica predsednika opštine Jadranka Dostanić položila je venac na spomenik Vojvodi Živojinu Mišiću na Trgu kneza Mihaila. Pored predstavnika opštine Gornji Milanovac, vence su položili i predstavnici Vojske Srbije i Društava za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

- Potpisivanjem primirja na današnji dan okončan je do tada najveći i najbrutaliji rat koji je svet zapamtio. Od deset miliona žrtava srpski narod je dao 1.240.000 žrtava. Okončanjem Velikog rata promenjena je politička mapa tadašnje Evrope i sveta, nestale su četiri velike carevine i četiri velike vladarske kuće a nastale su mnoge manje nacionalne države među njima i Jugoslovenska zajednica. Na evropskom tlu su bila četiri velika fronta među kojima je i Solunski. U velikom ratu su prvi put korićeni tenkovi, avijacija i bojni otrovi. Uzrok velikog rata bili su zapravo suprostavljeni interesi tadašnjih velikih sila - istakao je istoričar Aleksandar Marušić, direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja.

Dan primirija u Prvom svetskom ratu je državni praznik u Republici Srbiji, koji se obeležava od 2012. godine. Ovaj datum podseća na dan kada su, 11. novembra 1918. godine, u železničkom vagonu u Kompijenu, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar