Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



ISTORIJA ČAČKA NA "FEJSU": Bračni par u poduhvatu za pohvalu

post-title


Vođeni Puškinovom mišlju "ko ne zna istinu o svojoj prošlosti, taj je nedostojan svoje budućnosti", čačanski bračni par Goran i Danijela Davidović, oboje diplomirani istoričari, više od godinu dana svakodnevno na "Fejsbuku" ispisuju događaje iz istorije njihovog rodnog grada. Profil nosi naziv "Na današnji dan iz istorije Čačka", i namenjen je, kažu nam Davidovići, starijim i mlađim sugrađanima, da se podsete, da upoznaju, nauče i poštuju bogatu i slavnu istoriju svog kraja.

[caption id="attachment_82751" align="aligncenter" width="620"] ENTUZIJASTI Bračni par Davidović, Danijela i Goran / Foto Privatna arhiva[/caption]

- Ovo je i jedan od načina da sugrađani saznaju mnoge zanimljive i nepoznate detalje iz lokalne prošlosti, o događajima, znamenitim ljudima, ne samo iz političke već i iz društvene, kulturne, privredne i sportske istorije. Profil je jedinstven, jer u toku cele godine objavljujemo događaje iz prošlosti Čačka i okoline koji su se odvili na dan objave - kazali su nam Goran, istoričar - arhivski savetnik, i Danijela, profesor istorije.

Dvoje vrednih i predanih Čačana navode da je njihova baza podataka plod višedecenijskog istraživanja i nastala je na osnovu do sada objavljene literature, dnevne štampe i prvenstveno na osnovu originalne građe koju duži vremenski period zajedno istražuju i elektronski obrađuju, i to u slobodno vreme. Osnova im je bila i knjiga koju je Goran objavio 2009. godine "Istorija Čačka. Hronologija od praistorije do 2000. godine", u koautorstvu sa Lelom Pavlović, a u izdanju Istorijskog arhiva.

Tako pratioci ovog profila svakodnevno mogu da pročitaju o čitavom nizu događaja koji su se u istoriji dogodili na taj dan. Recimo, na stogodišnjicu oslobađanja Čačka u Prvom svetskom ratu na njihovom profilu ispisano je: "1918. godine Austrijanci u pet sati u zoru napuštaju Čačak (12/25. oktobar) i pri povlačenju ruše most. Neprijatelju je pri povlačenju glavna namera bila da što više opljačka i nanese što veću štetu. U Čačku je nastupilo opšte veselje. Tadašnji predsednik opštine N. Mišović je iz opreznosti zabranio pucanje, ali se malo ko na to obazirao, pa se po varoši orila pucnjava..."

Fotografija čačanske porodice Jovanović iz 1915. godine

- Snagu da istrajemo u ovom našem poduhvatu daju nam veliko interesovanje naših sugrađana koji nam se javljaju, traže objašnjenja, šalju pohvale i dobronamerne kritike. To je pokazatelj da smo na pravom putu. Za svakog istoričara posebno su važna nova saznanja, do kojih smo došli zahvaljujući prijateljima profila koji su nam dostavljali do sada nepoznata dokumenta i fotografije. Veliku radost nam pričinjava i što profil prati veliki broj Čačana iz dijaspore i cele Srbije - rekli su nam Davidovići.

Oktobar 19, 1941. godine, zapisuju ovi čačanski istoričari, komandant Ljubićkog četničkog odreda, poručnik Predrag Raković, sa kraljevačkog fronta izveštava komandu u Čačku da svakog dana stižu pritužbe građana iz ljubićkog sreza na partizane da zavode vlast i vrše rekviziciju. Tražio je od Komande da to spreči da ne bi izazvalo revolt četnika na položajima. Na isti dan, 25 godina kasnije, u Čačku je rođena Tatjana Pujin, glumica, koja je najzapaženije uloge ostvarila u filmovima: "Oktobarfest", "Hajde da se volimo", "Masmedilogija na Balkanu", "Pokojnik", "Mi nismo anđeli"... Ovih oktobarskih dana 1981. godine Čačak je dobio pešački most preko Morave, dužina: 186 metara, a širina: 3,4 metra. Radove je izvela čačanska "Hidrogradnja" a projekat Momčilo Mišić, građevinski inženjer "Prenapregnutog betona" iz Beograda.

"Revija" automobila "fijat" u Čačku

Zanimljiv događaj Davidovići beleže i za 20. oktobar 1983. godine: "Na osnovu akcije koja je započela oktobra 1982. godine 'Imaš kuću vrati stan', 'Čačanski glas' je izvestio da su u čačanskoj opštini prvi vratili stan Marjan i Branislava Nedeljković".

I O MILENI

Pre skoro mesec dana, na dan smrti glumice Milene Dravić, Davidovići su zabeležili i nekoliko detalja iz Mileninog života koji su vezani za Čačak.

- Bila je udata i za našeg Čačanina Mladomira Purišu Đorđevića. Venčali su se u Čačku 4. decembra 1961. godine. Kum na venčanju bio im je glumac Mija Aleksić.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar