Cene goriva na benzinskim stanicama u Srbiji i u sredu su, kao i tokom prethodne sedmice, nastavile da idu silaznom putanjom. Tako je benzin od 95 oktana (BMB evropremijum) prodavao po ceni od 153,70 do 155,20 dinara po litru, što je pojeftinjenje od oko tri dinara u odnosu na prošlu nedelju dok je evrodizel pojeftinio od 50 para do 2,5 dinara i u sredu se prodavao od 167,50 do 168,90 dinara po litru.

Nešto “stidljivije” niže cenovnike ističu i kvalitetnije vrste goriva dok TNG i dalje odoleva pojeftinjenju, pa se cena i dalje kreće oko 85 dinara za litar.

foto: Promo

– Cene su krenule naniže tačno dve nedelje kako je počela da pada i cena sirove nafte na svetskim berzama – kaže, za “Novosti”, Miroslav Velicki, predsednik Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije. – Sve je rađeno u skladu sa zakonom i nije tačno da kada raste cena nafte na svetskom tržištu, mi brže reagujemo nego kada pada, kako se to obično tvrdi.

Velicki kaže da se sve to lako može proveriti jer nadležni državni organi sve kontrolišu.

– Pohvalio bih Ministarstvo energetike i Ministarstvo trgovine. Sve propisano i dogovoreno se ispoštuje na vreme i nijednog trenutka stabilnost u snabdevanju tržišta nije narušena.

Druga je stvar, kaže Velicki, što na kretanje cena sirove nafte i na vrednost dolara ne možemo da utičemo.

– Mi u maloprodaji više volimo kada su cene goriva niže jer je veći promet pa i više zarađujemo – objašnjava Velicki. – Mi imamo malu zaradu po litru goriva pa kada pada promet više prihodujemo od prodaje druge robe na pumpama.

Ono što će najviše obradovati naše vozače je činjenica da se očekuje dalji pad cena sirove nafte na svetskim tržištima.

CENE NA BERZAMA

Cene sirove nafte na svetskim berzama su i u sredu bile u padu. Tako je “brent” pojeftinio za 1,36 odsto, pa je barel koštao 69,21 dolar. Nafta tipa VTI pojeftinila je za 1,57 odsto, pa je barel u sredu koštao 58,99 dolara. Početkom prošlog meseca, 3. oktobra, VTI je koštao 76,24 a “brent” 86,20 dolara za barel.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here