Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Pobeda Srbije - Kosovo nije primljeno u Interpol

post-title


Zahtev Kosova nije prošao ni u drugom krugu glasanja, saznaje RTS. Protiv prijema Kosova u Interpol glasala je 51 država, 68 je bilo za, a uzdržano 16.  Odbijanje zahteva za članstvo tzv. Kosova u Interpol je veliki uspeh i ogroman rezultat naše zemlje, rekao je danas potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Stefanović je rekao da je veoma ponosan na postignuti rezultat.

Ministar je zahvalio predsedniku Srbije, premijerki i ministru spoljnih poslova, koji su se lavovski borili da zaštite integritet i naše zemlje i Interpola.

Oni su, kazao je, neumorno radili svih ovih meseci da dokažu da su, kako je rekao, pravo i pravda, jači od svakog lobiranja pa čak i moćnih nekih zemalja.

Ovo je bio veliki ispit za Interpol, rekao je Stefanović i dodao da misli da bi se prijemom Kosova ta organizacija politizovala, prestala bi da bude policijski važna, već bi postala političko telo.

A to smo, kazao je, svi hteli da izbegnemo.

"I pored raznih pokušaja i pozivanja na neke presedane i prakse koje, čini se, pokušavali u pauzi da izdejstvuju nešto, ali to ipak nije uspelo. Naši ljudi su bili veoma srčani, svi su se borili, srpski građani mogu da budu ponosni na taj tim. Tim pre je i ova pobeda veća za sve nas", rekao je Stefanović.

Upitan da li će za novog predsednika Interpola biti izabran ruski general, Stefanović je rekao da ima više kandidata, da će se o tome glasati sutra i da je nezahvalno sada pričati o tome.

Stefanović se još jednom zahvalio svim građanima Srbije na podršci srpskog tima, svi su, kazao je, to mogli da osete tamo u Dubaiju.

Ministar je kazao da zahvaljujući tome predstavnici Srbije mogu podignute glave da idu hodnicima Interpola.

Svi mediji u Prištini javili su danas kratko da Kosovo ni iz trećeg pokušaja nije primljeno u članstvo Interpola.

U Dubaiju su nakon rasprave o tački dnevnog reda za prijem tzv. Kosova u članstvo Interpola obavljena dva kruga glasanja, ali ni nakon drugog kruga, Priština nije uspela da obezbedi neophodnu dvotrećinsku većinu.

Priština je do sada dva puta pokušala da uđe u članstvo Interpola, 2010. i 2015, a 2017. je od toga odustala neposredo uoči održavanja Generalne skupštine te svetske policijske organizacije koja je održana u Kini.

Glasanju je prethodila pauza koja je određena kako bi, delegacije izašle iz sale i kako bi SAD, Britanija i Turska izvršile dodatni pritisak na zemlje članice pre drugog kruga glasanja. Stefanović se usprotivio određivanju pauze i na pitanje predsedavajućem na osnovu čega je određena pauza nije dobio odgovor.

Taci razočaran: Kosovo je gubitnik

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači izjavio je danas da je razočaran.

U izjavi za medije iz Dubaija, Tači je rekao da danas nema pobednika, ali je priznao da je Kosovo gubitnik.

"U procesima integracija, tu smo gde smo u okolnostima koje zahtevaju promišljanje, u okolnosti pritiska od Srbije na Generalnu skupštinu Interpola.

Želim da zahvalim državama koje su nas podržale. Kosovo ima svoj put kao nezavisna država. Današnji neuspeh pokazuje iskustvo jedne velike posvećenosti policiji i institucijama", rekao je Tači.

Dodao je da danas nema pobednika, ali da slobodno može reći da je Kosovo gubitnik, ali ujedno i Srbija.

"Jer, pobedio je samo organizovani kriminal", izjavio je Taci, prenosi portal Insajderi.

Dalje, predsednik je rekao da ne odustaje od dijaloga i finalnog sporazuma sa Srbijom.

"Kosovo i Srbija ne treba da sprečavaju jedna drugu na svojim putevima", kazao je Tači i dodao da je Interpol mehanizam reda i zakona.

Kosovo je želelo da bude garant mira i borbe protiv terorizma i sajber-kriminala. "Treba još jednom pojasniti javnosti, da Kosovo i Srbija, umesto što sprečavaju jedno drugo na njihovom putu, treba da postignu konačni sporazum", naveo je Tači.

Dodao je da je glasanje za prijem Kosova u članstvo Interpola bilo tajno, ali i da postoji mogućnost da su države koje su priznale kosovsku nezavisnost glasala protiv njegovog članstva, što je loša vest.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar