Čačanka Julijana Juca Vojinović je student psihologije na univerzitetu Djukejn u Pitsburgu, SAD. Ipak, pozivali smo je kao izuzetnu košarkašicu koja je skrenula ogromnu pažnju tamošnje košarkaške javnosti. Juca već četvrtu sezonu nastupa za klub koji se takmiči u konferenciji Atlantik koja broji deset timova.

U prvoj godini treneri nisu imali preterano razumevanje za sjajnu Čačanku. Naredne godine, kad ekipi nije išlo, Julijana je dobila minutažu koju je maksimalno iskoristila na pozicijama jedan i dva. Srpkinja podvlači da je veliku podršku u Pitsburgu imala i ima od nekadašnjeg kapitena, sportskog direktora i direktora čačanskog Borca Milana Smiljanića koji se pre neku godinu porodično preselio u Ameriku i trenutno radi kao košarkaški trener. Zahvaljujući podršci Srpkinja je dobila na samopuzdanju, počela je da maksimalno koristi svoju inteligenciju i demantovala Amerikance koji ipak najviše cene fizikalije.

Moramo se podsetiti i Jucinih košarkaških početaka i puta koji je prošla dok nije stigla u Pitsburg. Košarku je počela da igra sa dečacima u KK Mladost kod trenera Bana Bokića. Naredni trener bio je Goran Denić u ŽKK “Moravac”. Neosporni talenat i rad dovode je u beogradski ŽKK “Voždovac” gde upoznaje sjajnu Natašu Kovačević. Nataša se prema Julijani postavila kao starija sestra i značajno joj je pomogla. Naša košarkašica nastupala je i za sve mlađe nacionalne selekcije. Iz Voždovca je prešla u Crvenu zvezdu u kojoj je odigrala prvu seniorsku sezonu. Jedna je od retkih košarkašica koja je nastupala za oba “večita” rivala.

Zahvaljujući menadžeru Nataše Kovačević pronalazi klub i Univerzitet u Americi. Dobre partije u Djukejnu preporučile su je i za reprezentaciju Srbije u basketu “3 na 3”. Verujemo da će se Julijana naći i u fokusu selektorke Marine Maljković.

Naša košarkašica, koja je rođena 13. januara 1996. godine i koja potiče iz čuvene čačanske stomatološke porodice, iz SAD – a, za Mozzart Sport podvlači: “Glasanjem svih trenera u Atlantik 10 konferenciji, sa još jednom saigračicom, izabrana sam u prvi tim konferencije. Takođe, opšte je mišljenje da će moj koledž osvojiti šampionat. Ovo je praktično poslednja sezona u Americi, jer planiram povratak u Evropu. Već postoji interesovanje pojedinih klubova. Naravno, najbitnije je zdravlje i da me mimoiđu povrede”, rekla je Juca Vojinović.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here