Posle nekoliko decenija podstanarskog života, gradska biblioteka u Čačku uskoro će biti pod jednim krovom u novoj zgradi biblioteke. Biće to najsavremenija i najveća javna biblioteka u Srbiji.

Planirano je da se biblioteka svečano otvori sredinom decembra povodom obeležavanja dana grada i dana bibliotekara Srbije. Na objektu su u toku radovi na završetku fasade i postavljanju podova u unutrašnjosti zgrade.

Nova biblioteka prostire se na više od tri hiljade kvadratnih metara. U njoj će biti sve postojeće usluge i odeljenja, veliko naučno odeljenje sa čitaonicom, zavičajno odeljenje, kao i odeljenje za digitalizaciju koje je najrazvijenije u Srbiji.

Predviđena je i elektronska čitaonica, a biblioteka će imati i dve konferencijske sale. Biblioteka poseduje fond od oko dve stotine hiljada knjiga i na desetine hiljada drugih publikacija.

Biblioteka ima centar za digitalizaciju koji je osnovan 2008. godine i značajni deo kulturne baštine Čačka i okoline, knjige, novine, foto građa dostupni za čitanje na internetu.

“I ono što će biti već krajem decembra ponuđeno našim sugrađanima i svim korisnicima biblioteke, to su preseljeni fondovi dečjeg odeljenja , odeljenja za odrasle čitaoce i naučnog fonda sa čitaonicom. Mi se nadamo da ćemo već od narednog meseca moći da ponudimo zgradu i svima koji su zainteresovani u novoj zgradi biblioteke da uče”, najavljuje Bogdan Trifunović, direktor Gradske biblioteke “Vladislav Petković Dis” i dodaje:

“Planiramo da početak preseljenja na dostojan način obeležimo kroz jedan javni događaj, kada će praktično prva knjiga krenuti iz dečjeg odeljenja. Mi se nadamo da će to bit jedan lanac korisnika, lanac, živi lanac dece, koja će tu te sve knjige prenositi iz starog dečjeg odeljenja u novi prostor dečijeg odeljenja u Sinđelićevoj ulici.”

Sedam decenija tragalo se za rešenjem za smeštaj biblioteka. Pre nekoliko godina grad je otkupio zgradu Doma vojske za izgradnju biblioteke i na tom mestu se i gradi novi objekat.

Proteklih decenija pozajmna odeljenja bila su u prostorijama Doma kulture, a fond je odavno prevazišao okvire prostora. Pa je poslednjih godina zaposlenima bilo teško da nađu pojedine naslove jer su police bile pretrpane, a dosta knjiga i u kutijama.

Sredinom decembra otvara se nova biblioteka, zapravo jedan njen deo koji se odnosi na rad sa čitaocima. Planirano je da se fond preseli u roku od dve nedelje a u tome će pomoći i volonteri i gradska uprava.

Inače izgradnja nove biblioteke počela je u junu prošle godine. Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” matična je biblioteka za Moravički okrug. Najstarija je gradska ustanova kulture, a prvo čačansko čitalište osnovano je davne 1848.godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here