Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Četiri sindikata najavila štrajk u četvrtak

post-title


Većina đaka u četvrtak neće imati prvi čas ni u prvoj ni u drugoj smeni zbog štrajka prosvetnih radnika koji su nezadovoljni odlaganjem uvođenja platnih razreda, najavili su iz četri reprezentativna sindikata obrazovanja.

Prvi čas u obe smene biće bojkotovani u školama u kojima su zaposleni predstavnici četiri sindikata - Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost", članovi Sindikata obrazovanja Srbije (SOS) i Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS).

Štrajkači zahtevaju nastavak pregovora do uvođenja pravednih platnih grupa i razreda za ceo javni sektor, a time smatraju povećanje zarada u 2019. godini za dogovorenih 14,6 odsto.

Takođe, oni traže i hitan nastavak pregovora zbog potpisivanja Posebnog kolektivnog ugovora, kao i isplatu svh zaostalih dugovanja prema zaposlenima u prosveti.

Sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja razmatraju opciju da nakon štrajka upozorenja ogranizuju protest 11. decembra ispred Vlade, a potom i da uđu u zakonski štrajk, sa skraćenim časovima na 30 minuta.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) ima zaposlene u 750 škola, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" u 347, članovi Sindikata obrazovanja Srbije (SOS) rade u 650 škola, Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) zastupljen je u 403 škole. Međutim, više sindikata može biti zastupljeno u jednoj školi.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar