Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Gornji Milanovac: Mineralno đubrivo i krečni materijal za poljoprivrednike

post-title


Poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije opštine Gornji Milanovac, na osnovu Zaključka Vlade Republike Srbije, dodeljena je bespovratna pomoć u mineralnom đubrivu KAN 27% N u količini od 162.500 kilograma.

Šef kancelarije za poljoprivredu Milka Nedeljković izjavila je da će veštačko đubrivo biti podeljeno poljoprivrednicima, prvenstveno voćarima, koji su se prijavili na osnovu javnog poziva koji je raspisala opština Gornji Milanovac.

- Preporuka Vlade Republike Srbije bila je da se na osnovu Javnog poziva poljoprivrednim proizvođačima dodeli maksimalno 500 kilograma po hektaru površina zasađenim pod voćem. Voćarske kulture su morale biti prijavljene u biljnoj strukturi tokom 2018. godine i evidentirane u Upravi za trezor.

Nedeljković je dodala da su se poljoprivrednici javljali na osnovu Javnog poziva, da je odrađena selekcija i da su svi poljoprivredni proizvođači koji su se u roku od sedam dana prijavili dobili besplatno veštačko đubrivo za svoje voćnjake.

- Distribucija je krenula i u toku je isporuka druge ture đubriva koje stiže iz Pančevačke azotare i taj proces ide ustaljenom dinamikom. Lokacije na kojima je planirano da se distribuira đubrivo za voćare jeste na teritoriji cele opštine Gornji Milanovac. Ova tura sada je za okolna sela, raspoređena u okolini Milanovca. Lokacije na kojima će još biti raspoređeno veštačko đubrivo jesu u pranjanskom kraju, Teočinu, u Rudniku, Trudelju, Dragolju i u gružanskom kraju.“ Ona je dodala da opština Gornji Milanovac i ove godine, kao i prethodne izdvaja 50 miliona dinara za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje. Pored mera namenjenih direktnim korisnicima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava za davanja u poljoprivredi, opština Gornji Milanovac je i ove godine za potrebe kalcifikacije i popravku hemijskog sastava zemljišta poljoprivrednim proizvođačima uspešno isporučila i 430 tona krečnog materijala. „U toku je isporuka poslednje ture krečnog materijala koji su poljoprivredni proizvođači ove jeseni na vreme mogli da dobiju, zaključila je šef Kancelarije za poljoprivredu opštine Gornji Milanovac Milka Nedeljković.

Dejan Aleksić iz Šilopaja gaji mlinu i šljivu i kako kaže ovaj vid pomoći mu dosta znači.

- Sin mi studira Poljoprivredni fakultet pa nam je ovo dodatni podsticaj. Ovom raspodelom dobio sam četrnaest džakova po dvadeset i pet kilograma.

I Tulović Aco iz Grabovice, koji se bavi uzgajanjem šljive i jabuke, ovom raspodelom je dobio 280 kilograma veštačkog đubriva i rekao je da je jako zadovoljan i da mu ova bespovratna pomoć veoma znači.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar