Broj učeničkih i studentskih stipendija biće povećan, a uvećaće se i novčani iznos tih primanja za sve kategorije, uključujući i one najveće. Ovo je predviđeno izmenama Zakona o učeničkom i studentskom standardu, a ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je, predstavljajući ovaj propis na sednici skupštinskog Odbora za obrazovanje i nauku, da je cilj da najbolji akademci imaju najbolje uslove.

Ovim zakonom predviđeno je i da studentska odmarališta dobiju dopunsku delatnost, pa će tu studenti moći da se bave naučnim istraživanjima, da organizuju obuke, konferencije… Na sednici su obrazložene i izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja kojima će biti regulisano digitalno uređenje prosvetnog sistema.

Predstavljen je i Predlog zakona o Fondu za nauku, kojim će dosadašnje projektno finansiranje nauke biti zamenjeno finansiranjem projekata preko Fonda za nauku. Za taj fond iz ovogodišnjeg budžeta planirano je 500 miliona dinara, a za 2020. godinu čak pet milijardi dinara, od kojih bi 350 miliona bilo namenjeno Fondu, a 4,65 milijardi za naučno-istraživačke projekte.

Najavljeno je i donošenje zakona o institucionalnom finansiranju naučnih radnika, koji bi mladim naučnicima omogućio sigurne prihode. Taj propis će omogućiti da se biraju najbolji i projekti koji su potrebni, dok su do sada birani svi, kako naučnici ne bi ostali bez primanja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here