Dekontaminacija i reciklaža građevinskog otpada mogu stvoriti novu industriju sa velikim privrednim potencijalom, uposliti mlade inženjere na osmišljavanju novih tehnologija ali i stvoriti nove praktične proizvode kao što su, po prvi put u Srbiji, ležeći policajci od recikliranog materijala koji će uskoro biti postavljeni u Čačku.

Ilustracija, foto: Shutterstock

Ovo su neke od glavnih poruka konferencije “Industrija i održivo rušenje ili rešenje” koja je otpočela u Beogradu. Konferencija, koju organizuje Srpska asocijacija za rušenje, dekontaminaciju i reciklažu u Sava centru, juče je okupila predstavnike nauke i struke kroz predavanja profesora sa referentnih fakulteta.

– Najvažnije je što će fakulteti da izlože svoje radove iz oblasti građevinskog otpada i upotrebe tog istog otpada kao nove sirovine. Značajno je što su se fakulteti uključili u ovu problematiku kako bi stvarali nova zanimanja i visokoškolske kadrove koji su potrebni ovoj industriji. Ovo je tema koja može da stvori novi kapital i lako postane osnova izvoza naše zemlje, a od nečega što je odbačeno stvaramo novi proizvod, istakao je Dejan Bojović, predsednik asocijacije povodom početka ovog skupa. On je objasnio i da srpska asocijacija, kao članica Evropske asocijacije za rušenje, omogućava razmenu iskustva između naših i stručnjaka iz inostranstva koji imaju mnogo naprednija znanja, a u sklopu toga će biti potpisan ugovor o saradnji između Fakulteta tehničkih nauka iz Čačka sa srodnim fakultetom u Londonu, jer, kako je istakao Bojović, “Evropa vapi za visokoškolskim kadrovima u ovoj oblasti”.

Na samoj konferenciji upravo je Fakultet tehničkih nauka u Čačku imao jednu od najistaknutijih pozicija i priliku da se pohvali brojnim inovativnim rešenjima koja su osmislili njihovi studenti.

Uvodnu reč dao je dekan prof. dr Nebojša Mitrović koji je objasnio kako se i sam fakultet suočio sa izazovima ekološki održivog rušenja tokom rekonstrukcije zgrade fakulteta.

– Tada smo i mi videli sve probleme koji mogu da se tiču procesa rušenja i izgradnje, a koji su tema ove konferencije. Gde odložiti ono što ste skinuli sa zgrade, kako da obezbedite gradilište, da vidite gde ćete i kako da reciklirate sve ono što je stajalo na zgradi 40 godina i kako da opremite novu zgradu za upotrebu a da pritom sve to bude industrijski održivo rušenje, koje dovodi do novih rešenja, da se postigne energetska efikasnost i napravi jedna ekološki održiva zgrada, istakao je Mitrović dodajući da su i studenti kroz ovaj proces imali prilike mnogo toga da nauče ali da sami osmisle neka nova rešenja.

Jedna od inovacija koja je potekla sa FTN u Čačku, a koja je premijerno najavljena na ovoj konferenciji su ležeći policajci od recikliranih materijala. O ovom projektu govorila je dr Neda Nikolić, asistent na industrijskom menadžmentu FTN u Čačku.

– Učenici osnovne škole “Vuk Karadžić” u Čačku izglasali su koja su to najrizičnija mesta u saobraćaju i tu ćemo postaviti prve ležeće policajce od recikliranog materijala. Osim toga on će imati ugrađene solarne panele koji svetle u večernjim časovima i pomažu vozačima. Uz to će biti postavljeni i 3D pešački prelazi koji, uz igru senki daju utisak vozaču da ima prepreku ispred sebe i mora da stane, navela je ona najavljujući da bi policajci trebalo da budu postavljeni u martu.

Osim predavanja stručnjaka sa brojnih fakulteta i instituta – instituta za nuklearne nauke “Vinča”, Mašinskog fakulteta i Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu. Predavanju su održali i predstavnici Građevinskog i Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, a specijalna nagrada počasnog člana Asocijacije dodeljena je profesoru Branku Kovačeviću, dekanu Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i bivšem rektoru Univerziteta u Beogradu. On je istakao da ovakav skup kao i sveukupno angažovanje asocijacije za rušenje treba da služe održanju i razvoju inženjerskih zanimanja u Srbiji.

– Inženjerstvo je veština koja treba da pokrene ovu zemlju napred, napravi vezu sa tržištem rada i zaustavi negativne trendove u ovim oblastima. Danas smo svi pod utiskom digitalizacije ali, nažalost softver ne može da popravi, ni da se bavi vodosnabdevanjem, niti da gradi puteve niti visokogradnju. Još uvek “nema ‘leba bez motike” a život nije virtualan nego realan. Mi smo mislili da možemo da živimo od usluga ali mora da se ima domaća privreda i kvalifikovana mlada radna snaga koja će moći da se takmiči na globalnom tržištu, naveo je on dodajući da smo među vodećim zemljama po odlivu mozgova te da razvoj industrije i inženjerstva to može da zaustavi.

Konferencija će se nastaviti i danas okupljanjem stručnjaka iz ove oblasti iz inostranstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here