Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Prvi korak ka novom izgledu Trga kneza Mihaila

post-title


Sadnjom novih sadnica Trg kneza Mihaila dobio je novi i lepši izgled. Ovim povodom, predsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević, izjavio je da su pre ove sadnje na adekvatan način uklonjena stabla borova koja su do sada bila posađena na tom mestu.

- Ti borovi nisu u potpunosti bili suvi, ali bi se kroz godinu, dve dana zasigurno skroz osušili. Ono što je drugi korak bio jeste kako da nabavimo adekvatna stabla koja će ih zameniti. Preko Preduzeća za izgradnju opštine Gornji Milanovac stabla smo uvezli iz Nemačke. To su odrasla stabla koja će svakako popuniti ovaj prostor gde su bili borovi.

Za naredni period Kovačević je najavio uređenje Trga kneza Mihaila.

- Želimo da naš Trg učinimo još lepšim, da na drugačiji način koncipiramo kako saobraćaj kroz sam centar grada, tako i uređenje samog Trga. Ušli smo u pregovore sa investitorima iz Gornjeg Milanovca kako bi u narednoj godini upodobili jedan deo centra grada.

Kovačević je rekao da će konačan izgled Trga biti poznat nakon završenih svih razgovora investitorima, kao i nakon završetka plana detaljne regulacije kompletnog područja centra grada.

U drugoj polovini godine, Javno preduzeće za izgradnju opštine dobilo je naredbu od predsednika opštine da ukloni borove koji su počeli da se suše i koji su time ugrožavali sugrađane, rekao je direktor ovog preduzeća Božidar Vučetić. On je dodao da je odmah formirao komisiju sastavljenu od stručnih ljudi koji su prema njegovim rečima odradili mini projekat i zajedno sa njima dogovorio stabla kojih biljaka će biti posađena na Trgu.

- U tom smislu dogovoreno je da posadimo dve vrste stabala i to špansku jelu i piramidalni grab. Danas upravo odrađujemo taj posao i ovo je pravo vreme, takozvana jesenja sadnja, gde se svako stablo prima.

Vučetić je dodao da je prema projektu predviđena sadnja i nižeg rastinja koje će dodatno ukrasiti detalje na ovom delu Trga. On je dodao da su stabla kasnila desetak dana što je napravilo mali problem, ali da će uprkos tome sav posao biti odrađen kvalitetno i na zadovoljstvo svih građana Gornjeg Milanovca.

Dušan Damjanović diplomirani inženjer pejzažne arhitekture i šef operative za održavanje javnog zelenila na teritoriji opštine Gornji Milanovac rekao je da je prilikom izbora sadnica komisija vodila računa ispunjenosti uslova monumentalnosti i funkcije koju su nekadašnje četiri jele obavljale.

- Što se tiče vremena koje je potrebno da biljke porastu, to je sigurno period od nekoliko decenija. Sada sadimo španske jele koje su 4 metra visine i poodmaklijeg rasta u odnosu na one koje su prethodnog puta bile zasađene na ovoj površini.

Damjanović je dodao da su sadnice vrhunskog kvaliteta i da su u potpunosti zdrave.

- Treba imati u vidu da su se prethodne jele osušile zbog novih klimatskih promena koje se dešavaju.

Danas je na Trgu kneza Mihaila zasađeno 3 stabla španske jele i 2 stabla piramidalnog graba. Vrednost ove investicije je 550.000 dinara, a investitor je opština Gornji Milanovac.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar