Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Dom zdravlja Gornji Milanovac dobio akreditaciju

post-title


Dom zdravlja Gornji Milanovac septembra 2017. godine potpisao je ugovor sa Agencijom za akreditaciju zdravstvenih ustanova. Ovaj proces trajao je godinu dana i danas je gospodin Vlada Davkovski, predstavnik ove Agencije uručio Sertifikat o akreditaciji v.d. direktoru Doma zdravlja dr Aleksandru Čivoviću kao rezultat uspešno obavljenog posla.

Ovim povodom dr Čivović je rekao da su u prethodnih godinu dana, od kada se započelo sa ovim procesom, ali i u prethodne dve godine od kada se on nalazi na čelu ove zdravstvene ustanove, u svakoj organizacionoj jedinici stvoreni svi preduslovi da usluge prema pacijentima budu kvalitetnije.

-Krenuo bih od Službe Hitne pomoći koja je iz 80m2 prešla u jedan moderno opremljen prostor površine 400m2 sa vrhunsko opremom, sa dva maksimalno opremljena reanim-mobila i sa dovoljno ljudi u službi. Stomatološka služba je posle dvanaest godina sređena, okrečena i svaka ordinacija je klimatizovana.

Prema njegovim rečima Služba za kućno lečenje je u prizemlju zgrade Doma zdravlja dobila novi, sređen i opremljen prostor sa svim što je potrebno za svakodnevni i neometan rad.

-Služba za zdravstvenu zaštitu žena, dece i omladine, pored onog bazičnog, kao što je krečenje gde dvanaest godina ništa nije okrečeno, do dobijanja novog CTG aparata i 4D zltrazvuka, dobila je i puno stvari obezbeđenih donacijom za Odeljenje za zdravstvenu zaštiti dece koja je sastavni deo te službe.

Čivović je naglasio da je svaka organizaciona jedinica dobila bitne i značajne preduslove za kvalitetan rad. Prema njegovim rečima, pacijenti u narednom periodu mogu da očekuju jasan koncept i jasan sistem unutar ove ustanove.

-Mi smo pokušali da uredimo unutrašnjost ustanove i jednu komunikaciju i po horizontali i po vertikali i da taj ram koji je jako bitan definišemo. Sada svaki dalji pokret je pokret i iskorak ka zadovoljstvu pacijenta.

Razliku između akreditovanih i neakreditovanih zdravstvenih ustanova dao je predstavnik Agencije za akreditaciju Vlada Davkovski. On je rekao da ova Agencija ima standarde za primarno, sekundarno i tercijerno zdravstvo.

-Od kada su izgrađeni standardi, a već je deset godina kako radimo, akreditovali oko 140 Domova zdravlja od 158. Takođe, akreditovan je i veliki broj bolnica kao i kliničko-bolnički centri i razlika između akreditovanih i neakreditovanih postoji. Evo i sam primer kod Doma zdravlja Gornji Milanovac, kada smo krenuli kroz akreditaciju mnoge stvari nisu bile uređene kroz standarde koje smo mi nametnuli kao Agencija. Ali rad od godinu dana je ovu ustanovu približio tim standardima, što znači da je povećana bezbednost kako za pacijente, tako i za zaposlene i viši je nivo kvaliteta u pružanju zdravstvene usluge. To i jeste cilj Agencije.

Davkovski je dodao da je postupak akreditacije kontinuiran i da se sa poslom nastavlja, redovno se prati ustanova u periodu od tri godine koliko traje akreditacija. U tom periodu rukovodstvo i zaposleni Doma zdravlja Gornji Milanovac se prilagođavaju daljim standardima, podižu nivo pružanja kvaliteta zdravstvenih usluga, izrađuju se nove procedure, uočavaju se neka mesta gde je potrebno poboljšati rad, a prati se i prostor i kadar i oprema zdravstvene ustanove.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević izjavio je da je inicijativa o pokretanju procesa akreditacije Doma zdravlja potekla od rukovodstva ove ustanove.

-Lokalna samouprava je podržala ovu inicijativu. Nama je jako bitno da Dom zdravlja bude najkvalitetnija ustanova u opštini Gornji Milanovac zajedno sa Opštom bolnicom , koja ima svoje kvalitete i koja će u budućnosti dobiti dosta novca od države kako kroz ulaganja u infrastrukturu tako i kroz novu opremu. Hoćemo da Dom zdravlja bude ogledalo našeg grada i da ima sistem svog rada.

Kovačević je podsetio da je 2016. godine kada je postao predsednik opštine Dom zdravlja bio potpuno devastiran.

-Kada kažem devastiran, to znači da smo 124 miliona dinara uložili u ove dve i po godine u Dom zdravlja kako bi ova ustanova izašla iz krize. Zatekli smo ogromna dugovanja, zatekli smo račun u blokadi i vozila koja nisu mogla da se registruju. Danas smo već dobili akreditaciju za taj isti Dom zdravlja i potvrdu da je dostigao standarde koje sada treba da održava i unapređuje, kako bi posle isteka ove tri godine dobio mogućnost da se akredituje na period od sedam godina.

On je dodao da lokalno rukovodstvo teži da opština Gornji Milanovac bude uređeno društvo i da u svakoj oblasti u kojoj Opština ima svoje nadležnosti i ingerencije bude uspostavljen jasan sistem i kriterijumi šta, u kom momentu, kada i ko sme da radi.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar