Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Od 1. januara elektronsko plaćanje poreza u Srbiji

post-title


Od 2019. u Srbiji će biti omogućeno elektronsko plaćenje poreza na imovinu, kao i vaučeri za sezonske radnike, odnosno njihova elektronska prijava.

[caption id="attachment_81956" align="aligncenter" width="777"] Ilustracija, foto: Shutterstock[/caption]

"Od 1. januara počinje da radi jedinstvena baza lokalnih poreskih administracija, tako da će građani preko interneta moći da pristupe bazi podataka, da pogledaju svoje dugovanje za porez na imovinu i da ga elektronski plate", rekla je premijerka Ana Brnabić novinarima.

Kako je dodala, od 8. januara prvi put u Srbiji počinje da važi i sistem vaučera za sezonske radnike i to najpre za one u poljoprivredi.

Brnabić je kazala da će sezonski radnici u poljoprivredi na taj način imati socijalno i zdravstveno osiguranje, "kao u svakoj civilizovanoj zemlji", što do sada nije bio slučaj.

"Taj sistem vaučera će se proširiti i na sezonske radnike u građevinarstvu, turizmu", rekla je ona.

Prema njenim rečima, do kraja ove godine lokalne samouprave u saradnji sa MUP-om, treba da završe posao prenosa podataka o državljanstvu u elektronski oblik, tako da će građani moći da dobiju izvod iz knjige državljana bez obzira gde gde žive i rade.

Brnabić je istakla da će 2019. biti završen i Adresni registar, jer je Republički geodetski zavod završio svoj deo posla i evidentirao 66.480 novih ulica koje do sada nisu bile registrovane, odnosno nisu imale ime, a kuće su bile bez brojeva.

"To će biti osnova za dalji rad na Centralnom registru građana. Zakon o Centralnom registru građana je završen, kao i javna rasprava o njemu i očekujemo da se uskoro nađe kao predlog na Vladi Srbije, a onda će biti upućen u Skupštinu", navela je premijerka.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar