Od ponedeljka na latiničnom nacionalnom domenu moći će da se registruju veb-adrese i sa slovima č, ć, đ, š…

foto: RNIDS

Cevapcic.rs, devrek.rs i piskota.rs od ponedeljka mogu da postanu ćevapčić.rs, đevrek.rs i piškota.rs ukoliko vlasnici tih srpskih internet adresa požele da ih registruju i „sa kvačicama”, odnosno na latiničnom pismu kakvo se koristi u našoj zemlji. Ovu prednost, koja čuva drugo zvanično pismo u državi, pružiće im Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) i to uz bezuslovno korišćenje i dosadašnje adrese na „ošišanoj latinici”.

Uvođenje veb-adresa sa kvačicama ispred latiničnog nacionalnog internet domena .RS omogućiće da pored Srba originalna pisma koristi još 12 nacionalnih manjina koje žive na teritoriji zemlje. Pored toga što će gramatički ispravno „govoriti” 13 jezika .RS domen će omogućiti upotrebu 67 latiničkih slova, najavljuje Predrag Milićević, rukovodilac Sektora marketinga i komunikacija RNIDS-a.

On precizira da će 41 slovo biti novo iz raznih svetskih jezika, a 26 fontova je i dosad korišćeno na domenu .RS.

– Verujemo da će stare „ošišane” adrese i dalje biti popularnije i češće korišćene jer su korisnici decenijama na njih navikli, ali će im nova varijanta omogućiti precizniju pretragu po internetu. Na primer dosadašnji latinični domen nis.rs mogao je da ukazuje i na naftnu kompaniju, ali i na grad Niš. ‚Čupava latinica’ koju uvodimo omogući će Nišlijama da precizno ukucaju adresu niš.rs – pojašnjava Milićević za „Politiku” važnost i prednosti noviteta kojima će biti obogaćen nacionalni internet domen.

Ovim ćemo, kaže, ući u brojnu međunarodnu porodicu domena sa internet nazivima u kojima se koristi bar jedno slovo van engleskog alfabeta, odnosno naš .RS će biti uvršćen u takozvanu grupu domena sa internacionalizovanim nazivima (Internationalized Domain Name).

– RNIDS trenutno ima jedini naziv domena na „čupavoj latinici”, a registrovali smo ga za ovu kampanju. To je internet adresa viševredi.rs. Od ponedeljka takve nazive mogu imati svi korisnici već registrovanih domena u Srbiji. Njima smo dali prednost kako im neko ko nema registrovan domen ne bi uzeo njihovu verziju internet adrese na „čupavoj latinici”. Vlasnici internet adresa na „ošišanoj latinici” imaju rok da ovu drugu verziju registruju do 5. marta naredne godine, posle čega ćemo dozvoliti i novim korisnicima da zatraže domene na latinici sa kvačicama – najavljuje Milićević.

Internet ćirilica grafički bogatija

U RNIDS-u najavljuju da će od 5. marta 2019. godine biti proširen skup ćiriličnih slova koja se koriste ispred novijeg, ali ravnopravnog nacionalnog internet domena na tom pismu – .SRB.

– To znači da će ćirilična slova iz drugih pisama moći da se koriste u kreiranju i registraciji internet adresa koje obuhvata naš nacionalni domen. U .SRB domen uvešćemo ćirilična slova iz makedonskog, bugarskog, ruskog, ukrajinskog, vlaškog i još nekih pisama, pa će i na njima moći da se kreiraju veb-adrese – najavljuje Predrag Milićević nove mogućnosti koje će korisnicima dogodine pružiti RNIDS.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here